Главна / Вести / Косово и Метохија / Српска листа не верује да ће Приштина формирати ЗСО 

Српска листа не верује да ће Приштина формирати ЗСО 

Дан пред истицање рока за израду статута, Српска листа не верује да ће Приштина формирати ЗСО. Како су саопштили чланови Управљачког тима, нацрт статута биће готов у року који је дала ЕУ, то јест до 4. августа. Управљачки тим је спреман да, у сваком тренутку, после тог датума, на захтев Брисела, текст представи одборима за имплементацију и учесницима дијалога на високом нивоу.

Посланик Српске листе Игор Симић је, у разговору за РТС, рекао да је Управљачки тим напорно радио на изради нацрта статута, која је при крају.

“Они су посао обавили квалитетно и одговорно и оно што предстоји је да тај нацрт статута представе преговарачким тимовина Београда и Приштине у Бриселу”, рекао је Симић и додао да ће се затим тај статут разматрати и да ће се усаглашавати ставови.

Навео је да у Приштини и даље кажу да неће формирати ЗСО, те да су због тога и они у Српској листи, као и председник Александар Вучић, скептични по овом питању.

“Ми нисмо хтели да дамо аргумент да су Срби нестрпљиви. Показали смо да смо одговорни, сачекали та четири месеца, али сумњамо да ће Приштина направити било какав корак”, рекао је Симић.

Објаснио је да није проблем у овлашћењима које ће имати ЗСО, већ у политичкој вољи и, како каже, “храбрости Албанаца да спроведу оно на шта су се обавезали”.

Дан уочи представљања статута, Амбасада САД у Приштини похвалила је рад преговарачког тима и кажу да очекују да статут ЗСО буде флексибилно и креативно решење.

Симић сматра да саопштење амбасаде неће много помоћи, управо због тога што, истиче, у Приштини нема политичке воље да се ЗСО формира.

Коментаришући вежбе Кфора на КиМ, Симић је рекао да је све започело дезинформацијом и да је Кфор те вежбе заказао још пре три месеца. Што се тиче навода приштинских медија да је косовска полиција наредила прекид одмора својим припадницима, каже да о томе нема информације.

“Живот у Косовској Митровици се одвија нормално. Учи су упрете у Београд у светлу различитих информација које се пласирају ових дана. Моја молба у име Српске листе је да свако ко жели да да своје мишљење, треба да га да, али не на тај начин да изазива неспокој код грађана, да шири дезинформације, и, бићу врло искрен – ко жели да се бави политиком треба прво да скине мантију, па онда да уђе у политичку арену”, рекао је Симић.

Коментаришући изјаву албанског министра о брисању границе тзв. Косова и Албаније, навео је да је једини начин да се спречи формирање “Велике Албаније” наћи одрживо решење које ће задовољити обе стране – да обе буду помало незадовољне, и да обе буду помало задовољне.

“Од јуче сам чекао да се било ко, од оних који нападају процес решавања проблема КиМ, огласе, они исти који нападају све могуће предлоге које смо имали да чујемо у претходном периоду. То је најбољи показатељ да то што ћемо ми да забијемо главу у песак, да окренемо главу од Приштине, да се тамо ништа неће дешавати? Не, они ће да наставе да раде оно што раде. Уколико ми немамо нормалан договор две стране, који ће уважити интересе Републике Србије и Срба у целини, наставиће се са таквим акцијама”, рекао је Симић.

Извор: РТС

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …