понедељак , 25 март 2019
НАЈНОВИЈЕ

Лепосавић: Пронаћи одговарајуће решење за “Трепчу”

 Централна прослава Дана рудара на Косову и Метохији одржана је у кругу флотације Рударско–металуршко–хемијског комбината „Трепча“ у Лепосавићу. Свечаном обележавању присуствовали су генерални директор “Трепче” Јован Димкић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, министар Иван Тодосијевић, представници Српске листе,градоначелници и друге јавне личности.

Рударско-хемиско-металушки комбинат „Трепча“ у пословном смислу има стабилну ситуацију и бележи добре производне и финансијске резултате, а ти резултати се огледају у финансијски самоодрживој производњи. Окосница свих производних активности је рударство, последњих година стабилизован је физички обим производње на око 200 000 тона, што заједно са очекиваним садржајем метала представља ресурску и након производње омогућава нормално функционисање, рекао је Јован Димкић директор Комбината „Трепча“. Он истиче да јеова компанија у потпуности ликвидна и редовно измирује све обавезе према добављачима и пружаоцима услуга, а што је и најбитније према радницима чији је стандард на завидном нивоу. Оно што ремети нормално функционисање „Трепче“ је спољни фактор а пре свега честе опструкције које долазе од стране приштинских власти.

„Комбинат „Трепча“ се задњих година налази у јасном политичком фокусу Приштине. Наш државни врх упорно покушава да нађе одговарајуће решење. Ми смо свесни да смо у ситуацији да бирамо између лоших решења, и да је за нас добро решење само оно које је најмање лоше. Менаџмент „Трепче“ не руководи се страначким активностима, нити учествује у њима али без двоумљења и у потпуности је опредељено да спроводи државну политику. Сматрам да ми и у овом тренутку имамо пуно разлога да дамо пуну подршку настојањима нашег државног врха, пре свега председника Републике Александра Вучића и осталих у Влади и Канцеларији за КиМ, на послу најтеже могућем у Србији којим се они тренутно баве. Морамо да будемо јединствени и како год да буде морамо бити свесни да решење не може бити само оно које је добро за Косово и Метохију или за север Косова и Метохије, оно мора бити добро за српски народ у целини и у централној Србији и у региону“, истакао је Јован Димкић директор Комбината „Трепча“.

Рударско-хемиско-металушки комбинат „Трепча“ представља окосницу економског развоја српског народа на северу КиМ и зато нам је „Трепча“ јако важна, рекао је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

„Трепча данас представља гарант мира и безбедности на овим просторима управо због тога што је овај Комбинат свих ових деценија био и симбол борбе за опстанак српског народа на Косову и Метохији. Желим да истакнем, а како је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у свом писму нагласио, да Влада Републике Србије и председник Александар Вучић никада неће одустати од нашег народа на Косову и Метохији, да никада неће одустати од „Трепче“ и целокупног енергетског система овде на северу Косова и Метохије. И да су то наше црвене линије од којих не одустајемо, црвене линије одбране српског националног интереса и у опште интереса Државе Србије“, рекао је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Важно је да и са овог места данас упутимо поруку мира и јединства, посебно поруку председника Александра Вучића да се неће дозволити ново страдање српског народа у Покрајини и да ће се учинити све да буду сачувани и „Газиводе“ и „Валач“ и „Трепча“, закључио је Петковић.

 Извор: ТВ Мост

Погледајте и ...

Грачаница: „На дашњи дан пре двадесет година почело страдање српског народа, које на КиМ траје и данас“

Парастосом, полагањем цвећа на спомен обележје и поетским часом,  у Грачаници је обележена двадесета годишњица …