уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Вучић: Савет Србима на Космету да бирамо тренутак и потезе

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању јавности да ће савет Србима на КиМ бити да пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да инсистирамо на својим правима и да бирамо тренутак и потезе који ће бити у складу са нашим интересима.

Вучић је подсетио да више од 1.930 дана приштинске власти нису испуниле своју обавезу да се формира Заједница српских општина (ЗСО).

Истакао је да је Београд од Бриселског споразума дао све од себе да буде поуздан партнер не само Албанцима, већ и међународној заједници и ЕУ.

“Нажалост, Албанци, уз прећутну сагласност, односно без јасног противљења ЕУ, нису исупунили једину обавезу, формирање ЗСО”, рекао је Вучић.

Навео је да је један пут да Срби сами то предузму, на чему би мало ко у свету могао да им замери ако се води рационалним аргументима.

“Ако би то урадили, постојала би опасност од једностраних акција Приштине, а многи са Запада би им пружили подршку, опасност од коначног обрачуна Приштине пре свега са севером КиМ и да мимо воље српског становништва уђу на север и преузму контролу над виталним објектима”, рекао је Вучић у обраћању јавности у Председништву.

Управо зато, истиче, савет Србима биће да “пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да инсистирамо на својим правима и да бирамо тренутак и потезе који ће бити у складу са нашим интересима и значити гарантије да можемо да очувамо мир, стабилност и да ни на који начин не угрозимо безбедност”.

Због тога ће Београд, истиче, наставити рад са Српском листом и представницима Срба са КиМ и српским народом и “знати како и на који начин да дођемо до остварења својих права”.

Рекао је да ће инсистирати на формирању ЗСО, указујући да због неформирања Срби не могу да остваре нека своја права, попут тога да предложи команданта регионалне полиције за север.

Додао је да ће се радити на решењу проблема односа према СПЦ на КиМ и према формирању заштићених зона којих је по ранијим плановима требало да буде 44.

“У зависности од тога хоћемо ли бити у прилици да понудимо решење косовског чвора, видећемо колико тих и таквих зона мора да буде, да сва имовина СПЦ мора да остане цркви и мора да буде недвосмислено гарандовано да припада Српској православној цркви Београд”, рекао је Вучић.

Решавање питања имовине поделио је на четири дела: Приватна имовина Срба, имовина СПЦ, имовина приватних субјеката регистрованих на територији изван КиМ и имовина у власништву Србије на територији КиМ.

Истакао је да се поставља питање да ли нам је потребан покушај да дођемо до решења, јер смо далеко и да ли би нам то донело добро, или је боље да наставимо као дао сада?

Рекао је да је његов став јасан и да није промењен од почетка. Каже да је решење неопходно и то што пре.

Прво, истиче да је потребан дуготрајан мир између Срба и Албанаца и решење које би значило стварање неке врсте сигурности за грађане.

Друго, стиче председник потребно је постићи такву врсту стабилности да можемо да се посветимо економском напретку земље и да немамо отежавајуће факторе који нам данас и већ, читав век “стоје на рукама, ногама, леђима и врату”, рекао је Вучић”.

Треће, председник сматра да би се на тај начин поправиле стране инвестиције и да би имиџ Србије у свету био драматично поправљен.

И четврто, Вучић наводи и да је демографска слика Србије и Срба таква да ћемо, ако не решимо косовски чвор, имати за милион људи мање 2050. године него што бисмо имали ако бисмо то питање решили. Додаје да је то питање оптимизма нациеј и вере у другачију будућност.

Председник истиче да је важно да људи разумеју да нам је потребно рационално и разумно решење које ће свако нормалан да схвати и разуме, да победе у овом послу нема већ да има будућности.

“Нема безболног решења” 

Председник је рекао да је, када је постао премијер, донео важну одлуку да Србију поведе путем болних и тешких економских реформи.

“Изабрали смо тада много тежи пут од уобичајеног пута, свакодневног преживљавања, ишчекивања следећих избора и личног богаћења у међувремену”, рекао је Вучић додајући да је то био пут оздрављена и напретка Србије са видљивим економским резултатима.

Када је из Немањине прешао на Андрићев венац обећао је, подсећа, да неће проћи пет година у нераду, већ да ће се бавити најтежим и најважнијим проблемима.

“Сматрао сам да је једно од кључних питања да зарад будућности Србије решимо питање КиМ и ни у једном тренутку нисам обећавао ни лако ни једноставно ни безболно решење јер таквог решења, нити је било, нити га има, нити ће га бити. То могу неодговорни да обећавају. У Србији имамо много различитих ставова, неозбиљности не мањка, а површности више од свега”, навео је Вучић.

Када су се доносиле тешке одлуке, наводи Вучић, разговарао је са народом.

“Као председник Владе и Републике нисам бежао од најтежих разговора. Ако мисле да ми је било лако у Косовској Митровици или Лапљем Селу, или не жели да види истину или има чудан поглед на свет који не могу да разумем”, рекао је председник.

Навео је да је обраћањем питањем Међународном суду правде “ранија власт забила нож у срце свом народу”. Указао је да Резолуција 1244 садржи и неповољне ствари по нас, које нисмо никада хтели да читамо нашем народу.

Вучић је подсетио да се у Резолуцији не помиње Србија, већ СРЈ, коју смо изгубили 2006. “мудром” политиком државног руководства Србије.

“Како смо успели, не разумем ни данас”, додао је он.

Што се лоших ствари у Резолуцији 1244 тиче указао је на Члан 3 у којем се потврђује одговорност СРЈ за кризу, позива да прекине насиље на КиМ, поверљиво започне повлачење снага.

“Највећи проблем по нас у 1244, а Албанци срећом нису знали да на прави начин то искористе, је Члан 11, у којем се оставља могућност да се грађани Косова изјасне о статусу на референдуму. Девет година од Рамбујеа Албанци без правно валидног референдума донели су одлуку позивајући се на одлуку из 1999. године, која је била противправна у сваком погледу”, објаснио је он.

Вучић је указао да смо се после ми појавили и забили себи и сопственом народу нож у срце захтевом МСП, обраћајући се неодговорним питањем судијама које постављају земље које су у већини признале независност Косова.

Рекао је да се ми, у вези са Резолуцијом 1244 позивамо на контитуитет Србије у односу на СРЈ, али нико то неће да слуша, колико год ми понављали.

“За разлику од њих који су ишли да се додворавају по центрима моћи, ја сам о резолуцији 1244 говорио и Пенсу, Меркеловој и Макрону. Све то има у службеним белешкама. Они ни да помену нису смели”, рекао је Вучић.

Извор: РТС

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …