Главна / Друштво / Гујон: Сваке године се изнова радујем дружењу са децом са Косова и Метохије

Гујон: Сваке године се изнова радујем дружењу са децом са Косова и Метохије

Трећу годину за редом, захваљујући хуманитарној организацији „Солидарност за Косово и Метохију“,Тиват је место у којем деца са Косова и Метохије проводе своје слободне дане, одмарајући и дружећи се са најпознатијим француско-српским хуманитарцем Арноом Гујоном.

Ове године, за многе српски херој Арно Гујон, повео је на летовање групу од 42 детета, од којих велики број први пут има прилику да ужива на плажама црногорског приморја.

„Успели смо да и ове године обезбедимо деци боравак на црногорском приморју. Већ седму годину заредом доводимо децу на летовање и јако сам срећан када видим колико они овде уживају. Посебно ме радује што се на овом путу упознају, зближавају и касније настављају своје дружење. Трећу годину заредом смо у Тивту и овог пута смо, као и претходних година, за децу организовали различите активности, како бисмо употпунили њихове утиске, које ће понети својим кућама. У току претходних дана смо обилазили Боко-которски залив, језеро Грахово, а данас ће деца у ликовној радионици показати своја умећа и способности у цртању. Сваке вечери имамо наше мале олимпијаде, такмичарске игрице, којима се увек радују“, рекао је Арно Гујон за РТВ Грачаница.

Хуманитарна организација „Солидарност за Косово и Метохију“, годинама уназад  успева да деци са разних крајева Косова и Метохије  обезбеди летовање, а пре свега омогући им да у периоду од десет дана забораве на свакодневницу и атмосферу живота у ограниченим могућностима дружења и кретања.

„Дечија радост, осећај слободе и безбедности су посебна мотивација за мој даљи рад. Неко би рекао да је тешко изаћи на крај са толиким бројем деце, али за све нас је ово прави одмор. Живети на Косову и Метохији у условима у којима вам је ограничено функционисање у сваком смислу је тешко, посебно за децу. Видети их како се овде друже, радују новим познанствима, оправдава сваки труд и мукотрпан рад који смо уложили како бисмо све замишљено и реализовали“, прича Гујон за нашу Телевизију.

Канцеларија за добротворни рад Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске као и претходних година узела је учешће у спровођењу активности, чији је иницијатор Арно Гујон.

„Епархија рашко-призренска преко Канцеларије за добротворни рад редовно прати и учествује у свим активностима које спроводи хуманитарна организација „Солидарност за Косово и Метохију“. И ове године, вероучитељи у школама на Космету су одабрали децу према својим заслугама у школи али и социјалном стању . Трудимо се да направимо прави избор, а то подразумева да у групи буду деца која никада до сад нису имала прилику да уживају у летовању на мору, рекао је Милован Симионовић, вероучитељ и представник епархије-рашко призренске.

Деца са централног Космета, кососвског поморавља, из општина Обилић и Вучитрн проводе сасвим сигурно незаборавне дане на летовању у Црној Гори. Према њиховим речима, понеће са собом најлепше утиске које ће радо поделити са својим породицама и другарима у школи.

 

Check Also

У ОШ “Кнез Лазар” у Доњој Гуштерици настава на даљину спроведена без проблема

Пандемија корона вируса пореметила је све сфере живота. У новонасталим околностима школе су биле принуђене …