Главна / Друштво / У Лапљем Селу обележена 80. годишњица од подизања цркве Св. Петка

У Лапљем Селу обележена 80. годишњица од подизања цркве Св. Петка

Свечаном литургијом, коју је данас служио Владика рашко-призренски Теодосије, у Лапљем селу је почело обележавање црквено- сеоске славе Свете Петке, као и 80. годишњица од подизања храма посвећеног једној од најпоштованих светитељки.

Након литургије и сечења славског колача, Владика Теодосије обратио се великом броју верника који су данас присуствовали обележавању црквено- сеоске славе.

„Света Параскева рођена је у Риму од побожних хришћанских родитеља, а када је одрасла исповедала је веру у време безбожних царева римских, који су прогонили хришћане,  у време  када су многи подносили муке за своју веру. Многи су мученици, од Св. Архиђакона Стефана  па до данашњег дана,  у нашем роду прославили Господа својом жртвом ради спасења свих нас. Зато данас прослављајући Св. Параскеву и њу молимо да и нама дометне  вере,  трпљења и наде, да у времену у коме живимо и ми исповедамо Христа и чувамо оне вечне вредности које су нам предали наши преци“, рекао је Епископ рашко призренски Теодосије.

Владика Теодосије истакао је да и у времену у којем живимо и недаћама кроз које пролази српски народ на КиМ „треба да живимо тако да  одговоримо на све опасности и невоље које нас окружују,  али  не само као људи који живе за овоземаљско, него као људи који имају наду у живот вечни“.

Литургији поводом обележавања сеоске славе присуствовао је и предсеник привременог органа СГ Приштина Љубинко Караџић, иначе мештанин Лапљег Села.

„ Драго ми је да смо се  окупили у  оволиком  броју, што је знак да је народ  решен да живи и остане на својим огњиштима. Радује чињеница и да је пуно младих  и деце који се овде сваке године окупљају да прославе, решени да остану на овом простору, а надам се да ће тако бити и свих наредних година“, каже Караџић.

У оквиру манифестације „Традиција нас је очувала“, за чију је организацију и ове године заслужно Удружење жена „Авенија“, програм обележавања 80. годишњице од изградње цркве Св. Петке у Лапљем селу, као и сеоске славе, биће настављен и поподне.

Од  19 сати почеће културно-уметнички програм уз учешће ансабла „Венац“ и младих певача, када ће посетиоци имати прилику да пробају јела националне кухиње, а затим ће се наставити концертом наше естрадне уметнице Зоране Павић.

Check Also

“Српска солидарност” обезбедила школски прибор за 1030 ђака на КиМ

Хуманитарна организација “Српска солидарност” из Београда заједно са стоматолошком комором Србије обезбедила је школски прибор …