Главна / Друштво / У Лапљем Селу обележена 80. годишњица од подизања цркве Св. Петка

У Лапљем Селу обележена 80. годишњица од подизања цркве Св. Петка

Свечаном литургијом, коју је данас служио Владика рашко-призренски Теодосије, у Лапљем селу је почело обележавање црквено- сеоске славе Свете Петке, као и 80. годишњица од подизања храма посвећеног једној од најпоштованих светитељки.

Након литургије и сечења славског колача, Владика Теодосије обратио се великом броју верника који су данас присуствовали обележавању црквено- сеоске славе.

„Света Параскева рођена је у Риму од побожних хришћанских родитеља, а када је одрасла исповедала је веру у време безбожних царева римских, који су прогонили хришћане,  у време  када су многи подносили муке за своју веру. Многи су мученици, од Св. Архиђакона Стефана  па до данашњег дана,  у нашем роду прославили Господа својом жртвом ради спасења свих нас. Зато данас прослављајући Св. Параскеву и њу молимо да и нама дометне  вере,  трпљења и наде, да у времену у коме живимо и ми исповедамо Христа и чувамо оне вечне вредности које су нам предали наши преци“, рекао је Епископ рашко призренски Теодосије.

Владика Теодосије истакао је да и у времену у којем живимо и недаћама кроз које пролази српски народ на КиМ „треба да живимо тако да  одговоримо на све опасности и невоље које нас окружују,  али  не само као људи који живе за овоземаљско, него као људи који имају наду у живот вечни“.

Литургији поводом обележавања сеоске славе присуствовао је и предсеник привременог органа СГ Приштина Љубинко Караџић, иначе мештанин Лапљег Села.

„ Драго ми је да смо се  окупили у  оволиком  броју, што је знак да је народ  решен да живи и остане на својим огњиштима. Радује чињеница и да је пуно младих  и деце који се овде сваке године окупљају да прославе, решени да остану на овом простору, а надам се да ће тако бити и свих наредних година“, каже Караџић.

У оквиру манифестације „Традиција нас је очувала“, за чију је организацију и ове године заслужно Удружење жена „Авенија“, програм обележавања 80. годишњице од изградње цркве Св. Петке у Лапљем селу, као и сеоске славе, биће настављен и поподне.

Од  19 сати почеће културно-уметнички програм уз учешће ансабла „Венац“ и младих певача, када ће посетиоци имати прилику да пробају јела националне кухиње, а затим ће се наставити концертом наше естрадне уметнице Зоране Павић.

Check Also

Аналитичари: Хотијеву владу може да задеси судбина претходне

Уколико се сукоби унутар коалиције наставе, владу Авдулаха Хотија може да задеси судбина претходне владе, …