Главна / Вести / Косово и Метохија / Дучић: Не очекујем инциденте; КФОР спреман 

Дучић: Не очекујем инциденте; КФОР спреман 

Командант Кфорове Мултинационалне борбене групе Исток и америчке војне базе Бондстил на Косову, пуковник Ник Дучић оценио је да је тренутна безбедносна ситуација на Косову мирна и стабилна. Не очекује инциденте, али напомиње да је Кфор спреман да се носи са било чиме сто може бити провокација.

Упркос присутним тензијама на терену, изазваним различитим изјавама и спекулацијама у медијима о подели Косова, заузимању Севера, преузимању ХЕ Газиводе и слично, пуковник Дучић каже да не очекује инциденте.

“Прво, Кфор изводи операције да демонстрира нашу спремност и ми то ефикасно вршимо широм Косова, не само на северу Косова. Мислим да можемо рећи да испуњавамо нашу мисију сваки пут и не очекујем никаве инциденте. Спремни смо да се носимо са било чиме сто може бити провокација” – рекао је Дучић у интервјуу за Контакт Плус радио.

На питање да ли су тачни наводи појединих медија, да Кфор обучава Косовске безбедносне снаге(КБС), командант базе Бондстил каже да Кфор обучава КБС, али само у оном оквиру мандата КФОР-а и САД-а као земље, и то се углавном тиче кључних компетенција.

“Неки од тренинга који се обављају су медицински тренинг, указивање прве помоћи, тренинг за евакуацију путем хеликоптера, како да се рањене особе унесу и изнесу из хеликоптера, како да се уклоне експлозивне направе, и та врста тренинга се обавља. Да назначим да се тренинзи обављају само у оквиру кључних компетенција за подршку цивилима, а нема никавог тренинга у оквиру војне обуке, оружја и слично” – подвлачи Дучић.

Каже да му је српско порекло до сада било само предност у обављању посла, поготово у припремама пре доласка овде, обзиром да о историји и култури ових простора зна много више него типичан амерички војник. Није се како каже, ослањао искључиво на медије и информације којима су други људи изложени.

На питање на шта му се највише жале Срби, а на шта Албанци на Косову, пуковник Дучић каже, да су у питању сличне ствари, у првом реду незапосленост, криминал и корупција.

“Постоје велике сличности. На првом месту је запошљавање. Проблем са којим се сусрећу и Срби и Албанци је да млади масовно одлазе са Косова да би пронашли бољи живот, посао, и за своју егзистенцију. Други проблем на обе стране, који је недавно идентификовала и ЕУ јесте организовани криминал и корупција” – каже Дучић.

У том правцу, пуковник Дучић подвлачи да акценат треба ставити на младе, односно стварање прилика за њхово образовање и запошљавање.

Говорећи о својим утисцима о Косову, пуковник Дучић каже да је, као и било које друго место у Европи, и поред неких мана ипак прелепо, а људи гостољубиви.

Истиче да сви људи са којима је разговарао, желе да њихови лидери постигну споразум, “тако да могу кренути напред, у просперитетно, сигурно окружење и укључити се у све оне могућности које други делови Европе уживају”.

Са тачке гледишта Кфора, важно је “обезбеђивање сигурног и безбедног окружења у којем олакшава лидерима на обе стране да наставе овај дијалог и постигну компромис без насиља”.

Извор: Радио Контакт плус

Check Also

Вучић са Фабрицијем: Србија у Бриселу за нормализацију односа

Председник Србије Александар Вучић данас је у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији …