Главна / Некатегоризовано / Гораждевац: Сећање на недужно страдалу српску децу

Гораждевац: Сећање на недужно страдалу српску децу

„Данас је тужан дан за сваког Србина, данас се сећамо недужно стрељане деце овде у Гораждевцу, али се сећамо и свих других злочина над нашим народом и свог безумља који су почињени од 1999 године“, рекао је Дамњан Јовић из Канцеларије за КиМ који је данас боравио у Гораждевцу на обележавању петнаесте годишњице од убиства и рањавања деце на Бистрици.

Након парастоса који је одржан у сеоској цркви, помоћник директора Канцеларије за КиМ Дамњан Јовић положио је венац на споменик убијеним младићима и страдалима у Нато бомбардовању у центру села. Казао је да се данас не сећамо само злочина у Гораждевцу, већ и страдања Срба у аутобусу Ниш експреса, жетелаца у Старом Грацку, породице Столић у Обилићу, али и страдања цркава широм Косова.

„Данас се сећамо злочина који је остао без казне. Мислим да је јако важно да ничије дете више не буде мета и да је зато још више важно да међународне мисије и локалне институције извуку главе из песка и уложе напор какоби овај случај буде решен.”

Представник Канцеларије је поручио окупљенима да не треба да верују онима који их „лажу из неких себичних политичких амбиција говоре да уколико било каквог договора икада буде са Албанцима да више неће имати и своја запослења ни школство и здравство и будућности за своју децу“.

„Морам да кажем да их ти људи који их не гледају у очи да их безочно лажу, да им не треба веровати.“

Покушао је да увери народ у Гораждевцу да се, како је рекао разговори о било чему неће водити да људи изгубе неко своје право.

“То није тема ни за један разговор”, казао је он, додајући да је “једина тема како Срби могу имати сигурнију будућност на Косову”.

На питање новинара “У којој држави ће мештани Гораждевца имати та већа права?”, он је одговорио : “Мештани Гораждевца су грађани Србије и увек ће бити грађани државе Србије”.

Новинар је наставио: “А када се постигне тај договор о коме говорите”?

Јовић одговара: “Немојте да вас лажу да ће спор договорима који нису постигнути људи изгубити нешто што већ немају”.

На питање да прокоментарише изјаву министра спољних послова Ивице Дачића о томе да су “Срби јужно од Ибра свесни да не живе у Србији”, Јовић је одговорио: “Грађани који живе јужно од реке Ибар осећају државу Србију као своју државу јер је држава Србија од свих ових 20 година могу да се ослоне. Има наших људи, али то није већинско расположење, који су ушли мало дубље у сарадњу са овом државом, коју они називају државом а то за нас није држава, али свакако да држава Србија и то ће вам рећи вероватно човек у свакој кући у коју овде уђете, сваку породицу несебично подржава”.

Извор: РТВ Пулс, ТВ МОСТ

Check Also

Палмер: Оставите по страни злопамћење и националистичку реторику

Бивши амерички председник Бил Kлинтон и бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, јуче су биле главне …