Главна / Вести / Косово и Метохија / Тачи: Корекција границе ће избрисати српски сан о подели Косова 

Тачи: Корекција границе ће избрисати српски сан о подели Косова 

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да ће корекција границе са Србијом избрисати српски сан о подели Косова, пише данас Епока е Ре.

Противници те идеје су политичке камиказе, оценио је Тачи.

Према његовим речима, “корекција границе и прикључење Косову Прешева, Медвеђе и Бујановца коначно брише сан Српске академије наука и уметности о подели Косова и стварању Републике Српске на Косову”.

Тачи је изјавио да би тај процес корекције граница требало да буде транспарентан, уз изражавање воље грађана на референдуму.

Нећу дозволити било коме да спречи коначни споразум са Србијом, који омогућава европску будућност Косова, рекао је Тачи.

Он је позвао опозиционе партије да учествују у дијалогу са Београдом.

Лако је критиковати, а тешко је суочити се са противницима Косова. Није лако да се суочим са председником Србије Александром Вучићем. Лако је бити гледалац, али је тешко бити играч. Зато партије треба да уђу у игру и преузму одговорност. Ако то не желе, на крају процеса, уколико постигнемо некакав споразум, грађани ће на референдуму казати да ли га прихватају, изјавио је Тачи.

Он је рекао да неће дозволити да асоцијација српских општина на Косову има извршна овлаштења и изразио уверење да ће основе за остварење споразума са Србијом бити постављене на пролеће.

Арифи: Идеје Управљачког тима за ЗСО “луде и неприхватљиве”

Приштинске власти покушавају да оспоре садржај Нацрта статута ЗСО, који је сачинио Управљачки тим и доставио га Бриселу, иако, према писању Зерија, немају никакву реакцију из ЕУ на тај документ.

Шеф приштинске делегације у техничком дијалогу са Београдом Авни Арифи је идеје Управљачког тима за ЗСО данас назвао “лудим и неприхватљивим”.

Коха пише да је влада у Приштина оценила да поменуте идеје неће бити уврштене у статут ЗСО.

“Било је добрих идеја на тим састанцима, али доминирале су луде идеје о томе како би Статут могао да изгледа”, рекао је Арифи за Коху, пренето је у прес клипингу Унмика.

Он је рекао да му је жао оних грађана којима је Управљачки тим пробудио наду да би такви захтеви могли бити примењени.

Помоћник владине Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је раније да је Управљачки тим за ЗСО завршио Нацрт статута и да ће га упутити Бриселу.

Приштински Зери је пре три дана објавио да представници власти у Приштини нису добили одговор ЕУ у вези садржаја тог нацрта, али без обзира на то тврде да ЗСО неће имати извршна овлашћења.

Арифи је казао и да се ЗСО неће формирати док се не оконча дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, нити пре епилога идеје председника привремених косовских институција Хашима Тачија о корекцији граница.

Наводи се да су међу захтевима Управљачког тима били да ЗСО има компетенције када је реч о имовини, приватизацији, економији и образовању, подсећа лист.

Иначе, све рокове за израду Статута ЗСО, што је предвиђено Бриселским споразумом из 2013, Приштина је прекорачила, али и даље инсистира да ЗСО неће имати извршна овлашћења и да ће бити формирана на основу одлуке Уставног суда.

Према писању Зерија, међутим, упућени сматрају да су уставне промене, ипак, неизбежне.

То се, сматрају они, очекује посебно сада с обзиром на то да је Нацрт статута израдио Управљачки тим на основу споразума из Брисела.

Курти: Смена Тачија на улици

Лидер опозиционог покрета Самоопредељење Албин Курти изјавио је да председник Косова Хашим Тачи не би требало да прави споразуме везане за територију Косова, јер ће бити смањен уличним протестима, наводе данас приштински медији.

Курти је рекао да Самоопредељење неће прихватити било какав споразум који потпишу Тачи и председник Србије Александар Вучић.

Тачи нема легитимитет и овлаштење парламента да представља Косово у преговорима са Србијом, изјавио је Курти.

Лидер Социјалдемократске партије Шпенд Ахмети је оценио да је неприхватљиво да Скупштина Косова буде на летњој паузи док Тачи улази у “авантуре” које ни сам не може да објасни.

Са једне стране Тачи говори о корекцији границе, а са друге подржава изјаву немачког канцелара Ангеле Меркел о непроменљивости граница на Западном Балкану, рекао је Ахмети.

Он је изјавио да Скупштина Косова треба да преузме одговорност у дијалогу са Србијом, јер Тачи за то није овлаштен.

Тачи говори ствари које нико на Косову не подржава, рекао је Ахмети.

 

Извор: Тањуг, ФоНет

Check Also

Двадесет година од злочина у Старом Грацком

Данас се навршава  двадесет година од злочина у Старом Грацком код Липљана, где је 14 …