Главна / Вести / Косово и Метохија / Међународни фестивал средњовековне музике “Медимус” почео у Призрену

Међународни фестивал средњовековне музике “Медимус” почео у Призрену

Медимус, међународни фестивал средњовековне музике, одржава се у Призрену у прелепом амбијенту атријума Цркве Св.Спаса из XIV века.
Ово је најзначајнија међународна манифестација из области музичких уметности у протеклом периоду у граду Призрену. Медимус, има за циљ да представи средњовековно музичко наслеђе Европе, у граду где се особито неговала музичка култура и у коме су настале неке од најлепших композиција ових простора. Медимус фестивал спаја савремено музичко стварање са територијом на којој је изворно све и почело. Податак да је први музичар забележен у српским аналима био Драган Призренац, који је још 1335 год. свирао на дубровачким трговима а 1346.год. свирао Царско коло на крунисању Цара Душана у Скопљу, подстакао нас је да у Призрену после много векова организујемо фестивал средњовековне музике. На двору Цара Душана, пред царем, властелом и гостима често се играла игра “Косачи”, где је игру музиком пратио Драган Призренац свирајући трумпету а пратили су га лаутари и бубњари.

Прве вечери фестивала наступила је Вера Злоковић у пратњи ансамбла Антика, у присуству бројних поклоника музике који су посетили овај фестивал. Друге вечери наступиће међународно призната уметница Дивна Љубојевић и ансамбл Мелоди, а треће вечери ансамбл Капела Карниола.

Организатори фестивала су Друштво пријатеља манастира Свети Архангели и Дом културе Грачаница, а генерални покровитељ Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Check Also

Пронађено беживотно тело у хотелу који се урушио

У хотелу “Адриатик” у јужном делу Митровице, који су делимично урушио јуче, синоћ је пронађено …