Главна / Култура / Отворена четврта “Школа филмске магије”

Отворена четврта “Школа филмске магије”

У Дому културе у Грачаници почела је четврта по реду „Школа филмске магије“. Тема овогодишње школе је документарни филм, а за стицање знања из области глуме, монтаже, режије, продукције, сценарија и камере пријавило се око 80 деце различитог узраста.

„Школа филмске магије је резултат сарадње Дома културе и “GARGANTUAFILMS” из Београда. Иначе, Дом кулутре као културни центар постаје једна образовна установа и поред школе филмске магије, имамо и школе карикатуре и балета“, истакао је Иван Стојковић, представник Дома културе.

Михаило Лаптошевић, који ће и ове године одржати курс глуме истакао је да се „инфицирао“ Грачаницом први пут када је дошао и да је то један од најважнијих периода у његовом животу.

„Од како сам први пут, пре три године, прихватио да дођем некако сам се инфицирао Грачаницом на моју велику срећу и задовољство, и то је један од најважнијих периода у мом животу.Ова школа филмске магије је јако значајна ствар и једини проблем је то што кратко траје, али у ових седам дана свако може да открије свој дар“, истакао је Лаптошевић, коме ће ове године у предавањима о глуми помоћи Анђела Поповић.

Полазници ове школе имаће прилику да науче и прве кораке монтирања филмова.

„Оно што волим код ове школе филмске магије је да полазници тачно знају шта хоће  и одмах крећемо са снимањем филмова-документарних, реклама, итд. Веома се радујем новим документарним филмовима које ћемо урадити ове године“, рекао је Владимир Марковић Луни, предавач монтаже.

„Ја сам своје прве кораке у филмском свету започела на радионици попут ове и то ми је било јако значајно искуство што сам имала прилику да сазнам шта значи режија, глума, монтажа, звук, шта су сви ти сектори и како настаје филм. Надам се да ће ова радионица помоћи да учесници препознају своје таленте и прошире своја сазнања“, истакла је режисер Теа Лукач.

Данијел Матеић, који ће полазнике учити како се ради са камером, истакао је да је ове године на курсу камере пријавњено само двоје нових, а остали су прошлогодишњи полазници и да ће се сада наставити са унапређем њихових знања.

Продукција увек стоји иза свих њих и помаже да се филм реализује, а тако ће бити и ове године, поручила је продуценткиња Андријана Софранић.

„Снимићемо документарни филм и имаћемо пуне руке посла, а надам се да ћемо у наредних годину дана снимити и један дугометражни документарни филм“, нагласила је Софранић.

„Школу филмске магије 4“ и ове године организује Дoму кулутре Грачаница, а покровитељи су Канцеларија за КиМ и Министарсвво културе и информисања Владе Републике Србије.

 

 

 

 

Check Also

Видовданско песничко бденије и наступ Симфонијског оркестра и хора РТС-а

Жири књижевне манифестације „Видовданско песничко бденије“ 2019. која jе одржана у Грачаници одлучио је да  награда …