ВестиКосово

Сурлић: Састанак у Бриселу показао да не постоји дијалог Београда и Приштине

Састанак у Бриселу је показао да то више није дијалог између Београда и Приштине, него дијалог између Београда и Брисела где Београд константно нуди одређена конструктивна решења, одазива се на састанке, промовише дијалог као једино могуће решење за било какав проблем који постоји на терену, изјавио је данас доцент Факултета политичких наука Стефан Сурлић.

Сурлић је за Т а н ј у г рекао да самим тим што на састанку у Бриселу, који је јуче одржан поводом одлуке Централне банке Косова о укидању употребе динара на КиМ, није био главни преговарач Приштине Бесник Бисљими је послата јасна порука да је Београд усамљен у намери да се нађе било какав договор.

„То је део једне политике која је врло ригидна, која са собом не носи било какву политичку рационалност, а то је да Приштина у овом тренутку инсистира на томе да су то нека унутрашња питања и да се не може разговарати у Бриселу о њима“, додао је Сурлић.

Како је навео, иако премијер привремних приштинских институција Аљбин Курти наставља са својом политиком конфронтације са европским представницима и медијаторима, не долази ни до каквих конкретних санкција Приштини због чега је, сматра он, ова политика за њега и нека врста успеха. „Београд је ту конструктивна страна која не жели да допринесе још већој конфронтацији и у таквим оквирима влада у Приштини има слободу да и даље врши политику која директно дискриминише српску заједницу на КиМ“, оценио је он.

Коментаришући изјаву директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића да што пре мора да се дође до решења како би људи могли да приме готовину јер ће, ако не буде тога, кренути да се исељавају, Сурлић је рекао да се у овом тренутку не назире решење зато што је Приштина јасна да неће повући уредбу, и додао да самим тим што су у Бриселу послали представника Централне банке Косова који, према његовим речима, нема мандат да говори о политичким решењима, је нешто што упућује да ће се наставити са системском дискриминацијом Срба на Косову.

„Мора се наћи алтернатива и ни на који начин не подлећи оном што јесте циљ Приштине а то је да се Србима отежа свакодневни живот, под плаштом неке борбе са Београдом. Алтернатива је јако важна да не би дошло до дефетистичког става и спремност људи да напусте територију Косова“, истакао је он.

Сурлић сматра да је за Београд важно да, упркос негативној политици Приштине која има јасну агенду константног изазивања криза, нађе одређена решења која која ће помоћи Србима да преброде још једну у низу проблематичних ситуација.

Према његовим речима, ова година је година избора и уколико се нешто буде десило када је реч о решавању косовског питања, десиће се до априла када се распушта Европски парламент.

„Чујемо најаве да ће избори бити и на Косову до краја године или почетко наредне године што нам говори да је самоопредељење на челу са Куртијем у једној предизборној кампањи, и да ће управо ова политика према српској заједници на Косову бити окосница његове кампање како је обезбедио суверенитет и зато не видим никакав простор да дође до било каквог решење у овој години“, оценио је Сурлић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон