Главна / Друштво / Грачаница прославља Велику Госпојину

Грачаница прославља Велику Госпојину

Српска православна црква данас слави празник Успења Пресвете Богородице или Велику Госпојину, како се тај празник назива у народу. То је један од највећих хришћанских празника посвећен

Богородици.

Велика Госпојина прославља се у Грачаници као манастирска и сеоска слава.

Свечану литургију , поводом манастирске славе,  служио је владика рашко-призренски Теодосије, са монаштвом и свештенством манастира Грачаница.

 

Након литургије и опхода око манастира, пресечен је славски колач, а владика Теодосије честитао је празник монаштву и свештенству манастира , као и свим православним верницима.

“Ми се данас молимо Пресветој Богородици да она буде наша заштитница и заступница пред Богом, да нас заштити и сачува од свих невоља. Хришћани су увек молитвенон прибегавали заштити Пресвете Богородице, јер она има ту моћ да заштити народ који верује у Христа, има наду али и греши, посрће и пада. И ми као српски народ, у историји много пута смо посртали, али кад нам је било најтеже обраћали смо се Господу и Мајци Божијој за помоћ, а тако радимо и сада и данашњи празник јесте нама утеха. Сабирамо се у храмове да призовемо помоћ Пресвете Богородице за наша поколења, да и ми носећи крст свој, страдањем и патњом овог времена које нам је дато,  не окрећемо главу од крсног пута”, рекао је у беседи владика рашко призренски Теодосије.

 

Празник је успомена на овоземаљску смрт Богородице и, према јеванђелском предању, дан када се она вазнела на Небо и предала свој дух у руке Спаситеља.

Према канону СПЦ, Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника и прославља се сваке године 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару.

 

Поводом овог великог  православног празника у порти манастира биће уприличен и пригодни програм  наступом Ансамбла “Венац”.

Check Also

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код …