Главна / Друштво / Дом културе Грачаница Вас позива на пројекцију документарног филма Челичне ратнице, ауторке Јелене Миле.

Дом културе Грачаница Вас позива на пројекцију документарног филма Челичне ратнице, ауторке Јелене Миле.

Филм је прича о женама ратницама и добровољцима на Балкану током Првог светског рата. Поред Првог светског рата, помињу се и устанци и ратови који су му претходили (Невесињска пушка 1875. године, устанак против Османлија и Први и Други балкански рат), као и ратови, који су следили (Други светски рат и сукоби на Балкану током деведесетих 20. века).

Текст је стваран на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија конкретних ратница и представља помен неуништивој снази армије челичних ратница.

 Публика ће имати прилику да чује шта су говориле, мислиле и чиниле Милунка Савић, Василија Вукотић, Антонија Јаворник, Флора Сандес, Надежда Петровић, Делфа Иванић, Елси Инглис, Катарина Штурценегер, Диана Будисављевић, Зорица Сара Митић, Софија Јовановић, Милева Марић Ајнштајн, Жана Меркус, Мери Гелдвин, Ребека Вест и друге жене добровољци – војници, хуманитарни радници и болничаркеФилм ће бити приказан у среду, 29. августа у 20:00 часова.

Улаз је слободан.

Check Also

Три нова случаја коронавируса у српским срединама на КиМ

У српским срединама на Косову и Метохији данас су потврђена три нова случаја коронавируса, па …