Главна / Друштво / Велика Госпојина – Сабор у Грачаници

Велика Госпојина – Сабор у Грачаници

uspenjeСрпска православна црква и верници славе данас празник Успења Пресвете Богородице, познат као Велика Госпојина, који је један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици. Овај празник успомена је на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо “и предала свој дух у руке Спаситеља”. Према канону СПЦ, Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника и прославља се сваке године 28. августа.Предање каже да је Богородица живела 60 година, да је надживела свога сина и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију. Успење Богородице слика се на западним зидовима православних манастира. Празновање Успења Богородице установљено је 528. године по жељи цара Маврикија. Сцена Успења Богородице обавезан је мотив у православном фреско-сликарству, јер је за живот и смрт Богомајке везан смисао хришћанске вере и молитве.

Деценијама се у Грачаници, традиционално овај празник обележава као сеоска слава и сабор, а велики број становника из свих крајева Косова и Метохије, долази тог дана у Грачаницу да се помоли пред нашом великом светињом, манастиром Грачаница, задужбином краља Милутина, који као своју славу прославља Успење Пресвете Богородице. Свечана литургија започела је у манастиру Грачаница пред великим бројем окупљених верника.

У Грачаници ће, традиционално бити отворен Сајам меда и производа од меда. Велики број пчелара из више пчеларских задруга и друштава представиће пчелиње производе. Овај сајам је уједно и продајна изложба.

Вечерас ће на базену Хацијенда бити изабрана Мис Грачанице 2013. Велико интересовање влада за овај догађај и велики је број пријављених кандидаткиња, а обезбеђене су богате награде за победнице.

Време између Велике и Мале Госпојине, која се обележава 21. септембра, назива се међудневница, а верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, па се одлази на изворе који, према народном веровању, имају лековито дејство.

Check Also

Грачаница: Почела жетва пшенице, овогодишњи приноси изнад очекивања пољопривредника

У Општини Грачаница почела је жетва стрних жита, са приносима од око шест тона по …