Главна / Друштво / Извештај ХЦ Митровица о безбедности у јулу

Извештај ХЦ Митровица о безбедности у јулу

Безбедносни барометер Секјуриметар , који већ пар месеци спроводи Хумани центар Митровица представља прву домаћу иницијативу са намером да се оцене безбедносни проблеми у четири општине на северу Косова и Метохије.
У извештају за месец јул се истиче да изворе несигурности грађана треба тражити у огромном броју нерешених случајева.
На основу истраживања Секјуриметра месец јули је, када је реч о безбедносним околностима, протекао мање-више као и у претходном периоду. Верољуб Петронић, испред НВО Хумани центар Митровица захвалио се свима који су дошли на представљање месечног извештаја који је дониран од стране Косовске фондације за отворено друштво коме је партнер ТВ Мост из Звечана.

“Закључак је да се, упркос појачаном присуству полиције, грађани не осећају сигурно. Извор несигурности треба тажити у великом броју нерешених случајева крађа, непроцесуираних случајева наношења телесних повреда, насиља, као и постојања слободног тржишта опијатима без икаквих ограничења. и поред интеграције правосуђа, правосудни сyстем још увек није заживео у пуном капацитету, јун месец је протекао у истим безбедносним околностима као и претходни. И поред већег броја инцидената ваља истаћи дас у највећу забринутост међу грађанима изазвале разнолике гласине које се конструишу после изјава политичара”, рекао је Петронић.

Узнемиреност грађана у претходном месецу иницирана је на осново разилажења мишљења по питању разграничења.

Извршни директор НВО актив Миодраг Милићевић каже да је то на њега оставило снажан утисак.

“Нисам видео жељу ни са једне стране да се смири та реторика, да се уведе у неке мирније токове, како је време одмицало ситуација се смиривала, сви су видели да се ситуација смирује да та прича поприма један разумнији ток и то је оно што је на мене лично оставило снажан утисак”, рекао је Милићевић.
Из омладинске организације Синергија поручују да је потребно активно учешће младих у свим сверама живота.

Стефан Вељковић НВО Синергија Косовска Митровица каже да је једно од решења да се у доношење одлука укључе млади.
“То не значи да ће се они кандидовати за политичке партије, пилитичке положаје, већ да се мало више укључе у активностима општине Северна Митровица”, рекао је Вељковић.
Један од великих проблема у Косовској Митровици је енормно повећање тровања паса луталица, које по речима учесника може да изазове последице и по здравље људи.
Поменути пројекат подржан је од стране Косовске фондације за отворено друштво – КФОС.

Извор: ТВ Мост

Check Also

“Средњи век за децу” у Грачаници за новосадске ученике и децу домаћине

У оквиру акције “Свим срцем за дечији осмех”, у Грачаници од јуче бораве ученици и …