Главна / Вести / Косово и Метохија / Могерини о КиМ: Могућност да се реши један од тешких конфликата

Могерини о КиМ: Могућност да се реши један од тешких конфликата

Висока представница ЕУ за спољну и одбрамбену политику Федерика Могерини изразила је наду да ће дијалог Београда и Приштине моћи да се финализира до краја мандата актуелне Европске комисије, те поручила да ће ЕУ подржати свако решење до којег дођу две стране, а које је у складу са међународним правом и правом ЕУ.

Она је на конференцији за штампу након неформалног састанка министара иностраних послова ЕУ и њихових колега за Западног Балкана, пренела да је посебна пажња била посвећена подршци дијалогу Београда и Приштине, који се за недељу дана наставља у Бриселу.

“Могу пренети да сам код министара региона, са којима смо разговарали о питањима сарадње са ЕУ, видела јасну снажну подршку дијалогу и привржености и ангажованости председника Александра Вучића и Хашима Тачија у деликатној фази”, рекла је Могеринијева.

Навела је да постоји могућност да се коначно реши један од најкомпликованијих и тешких конфликата пун последица по цео регион, који и даље постоји у Европи.

Најавила је да се следеће недеље наставља дијалог на нивоу председника, и да она не жели да коментарише садржаје дискусија.

“Шта год се договоре две стране, имаће подршку ЕУ, ако је у складу са међународним правом и правом ЕУ. Европска историја, као што знате, заснована је на превазилажењу етничких националних држава”, поручила је Могеринијева одговарајући на питање да ли се разговарало о идеји промене граница.

Истакла је да се ради озбиљно на нечему што је тешко и изазовно и да напори још нису доведени до краја.

Споразум на којем се ради, како је подвукла, биће правно обавезујући и решиће сва отворена питања.

“Верујем да смо сви привржени да финализирамо дијалог наредних месеци, још пре краја мандата ЕК”, рекла је Могеринијева.

Ширење Уније на Западни Балкан приоритет

Додала је и да не жели да износи о чему се разговарало на неформалним састанцима, јер тај формат омогућава министрима да отворено дискутују иза затворених врата.

Навела је да су шефови дипломатија ЕУ разговарали са својим колегама са Западног Балкана, те поновила да је ширење Уније на тај регион главни приоритет ЕУ.

Председавање Аустрије, као наставак активности које је започела Бугарска и наставиће Румунија с тим у вези, добар је оквир да се дефинише даљи рад на овом приоритету, поручила је Могеринијева.

Дијалог ће, додала је, бити настављен за недељу дана како би се наставио рад на проналажењу правно обавезујућег споразума.

Шефица европске дипломатије поменула је да су теме разговора биле и предстојећи избори у Босни и Херцеговини и референдум у Македонији.

Она је изразила наду да ће исход избора у БиХ омогућити наставак рада на реформској агенди, а кад је реч о Македонији, поручила је да ЕУ у потпуности подржава споразум који су Македонија и Грчка постигле у вези с именом македонске државе.

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан рекао је у Бечу, уочи министарског састанка, да има напретка око постизања споразума између Београда и Приштине, али да је рано да се расправља о детаљима.

Огласио се и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је поручио да би компромисно решење било у најбољем интересу српског и албанског народа.

Check Also

СЛ подржала формирање владе у Приштини у циљу заштите спрског народа

“У циљу заштите интереса српског народа Српска листа данас је подржала формирање Владе у Приштини, …