Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић за РТС: Потребно јединство за решење питања КиМ

Ђурић за РТС: Потребно јединство за решење питања КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за РТС да је потребно јединство када је у питању КиМ.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се дешава суманута и хистерична кампања против било каквог решења.

Како је рекао, кампању воде из владајућих кругова у Приштини, у делу међународне заједнице, али и “поједини код нас”.

Додаје да се полако ствара критична маса против решења, што није у српском интересу. Истиче да је његова обавеза да подели оно што зна – да смо због тога сваког дана све даље од решења.

На питање о изјави немачког министра спољних послова Хајка Маса, који је рекао да се Берлин противи измени граница, Ђурић истиче да то само показује колико је председник Александар Вучић био у праву када је говорио да је потребно јединство “да било шта добијемо за народ и земљу”.

Ђурић каже да је за Велику Британију, Немачку и многе друге западне земље “независно Косово закуцано” на целој територији Косова и Метохије и да они сматрају сваки квадратни километар Космета независном територијом и да није потребно да Србија добије било шта у територијалном смислу.

“А имате, нажалост, гомилу оних и у Србији – Јањић, Јанковић, Јеремић, Трајковић, да не помињем сад све – који имају потпуно идентичан став”, каже Ђурић и истиче и став Кадрија Весељија да је “независно Косово неупитна светиња”.

“Због тога смо апеловали на јединство”, рекао је Ђурић и напоменуо да је тешко променити катастрофално лошу позицију јер је велики и значајан део човечанства Косово прогласио независним.

Када је реч о ставу митрополита Порфирија да питање Косова не сме бити злоупотребљено за постизање било чијих личних или партијских интереса, Ђурић каже да је уверен да тиха али снажна већина свештенства разумно и рационално гледа на питање КиМ, за разлику од оних који се заклањају иза мантија, а баве се политиком.

Указао је да је Беџет Пацоли говорио да су наше цркве и манастири албански и навео да су се сви смејали када је било речи о томе да су неопходне заштићене зоне за цркве на КиМ.

“Сада видимо да албански политичари отворено говоре да су то албанске цркве и манастири”, каже Ђурић.

Додаје да је раст у Србији већи од четири одсто и да је то трећи раст у Европи и наводи да морамо да научимо да на време и рационално сагледавамо ствари.

“Бојим се да на питању КиМ то не схватимо прекасно”, каже Ђурић и додаје: “Нећемо одустати, ја сам желео да покажем колико је ситуација озбиљна и колико нам отежава што нас и код куће вуку за ноге.”
ИЗВОР: РТС

Check Also

Фабрици без коментара, Брнабић: Хашим Тачи треба да се пробуди (видео)

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици одбио је да за Телевизију Мост коментарише …