Главна / Вести / Косово и Метохија / Преговори с Приштином заустављени на неодређени рок

Преговори с Приштином заустављени на неодређени рок

Председник Србије Александар Вучић одлучио да данас не разговара са представницима Приштине у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је председник Вучић упознао високу представницу Федерику Могерини са свим што су Албанци у претходних неколико дана радили.
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је у Бриселу, где се одржава састанак Александра Вучића и Федерике Могерини, рекао да је питање да ли ће се и када наставити разговори с Приштином.

Председник се на то одлучио због, каже Ђурић, свих превара, претњи и лажи косовских Албанаца.

Према Ђурићевим речима, Београд жели да сачува мир али не може да прихвати покушаје да се прети и забрани посета председника Србије Косову и Метохији.

Такође, истакао је Ђурић, неприхватљиви су покушаји да се обесмисле разговори и покушаји (Хашима Тачија) да Прешево, Медвеђу и Бујановац прикаже као део територије Косова.

“Једина територија о којој треба да се говори је територија Косова и Метохије”, рекао је Ђурић и додао: “Могли сте да видите и шта је претходно вече радио Тачи када је показивао како се тобоже разговара о Медвеђи, Прешеву и Бујановцу, па онда показујући територију која је већа од целе КиМ на подручју југа наше земље као територије о којој се разговара”.

Истакао је да је једино питање које је нерешено и питање о којем се разговара питање КиМ.

“То је једино о чему се разговара, све друго не служи ничему другом него да руши тај процес. Овај процес у континуитету руши неспремност и лоша воља Приштине”, рекао је Ђурић.

Како је навео, са друге стране одговорност за то сноси и ЕУ, која је у ствари требало и да обезбеди нормалне услове за ове разговоре, да се не воде у условима уцена, претњи, притисака, за које ЕУ треба да буде гарант.

“Све то нас је довело у ситуацију да данас нема ни најмање услова да се са представницима Приштине разговара, након свих гадости које су урадили не желимо да их видимо”, рекао је Ђурић.

“Ако Буде ишао на КиМ, Вучић ће посетити Газиводе”

Што се тиче посете председника Вучића КиМ, Ђурић је рекао да су у београдском тиму, као и у Влади Србије подељена мишљења.

Када год узмемо да разговарамо, то су два за, два против…, рекао је Ђурић и додао да се људи двоуме и да су подељена мишљења, као и да се председник до вечерас по том питању неће обраћати, а ако се буде одлучио да иде, сасвим је сигурно да ће посетити и језеро Газиводе.

На питање да ли се председник Србије плаши евентуалног хапшења на Косову, Ђурић одговара да се не плаши и да, ако буде одлучио да оде на Косово, сигурно неће бити ухапшен, као и да је сигурно да ће се слободно кретати на територији КиМ.

Ђурић је такође позвао грађане на Косову и Метохији да у што већем броју дођу и чују председника Вучића.

Упитан да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да нема препрека за посету Вучића јужној покрајини, Ђурић је рекао да не жели да прича о лажима и цинизму и додао да су Албанци из Приштине лагали и у вези са његовом посетом у среду, “па им није било доста то што су покушали да забране и врате га са административног прелаза, него су морали да лажу и да није био тамо”.

“И ЕУ која је гарант те врсте споразума има све преписке између нас тако да ме од тих лажова и превараната ништа не чуди”, рекао је Ђурић.

Казао је да је председник Вучић данас упознао високу представницу Федерику Могерини са свим што су Албанци у претходних неколико дана радили.

“Моје мишљење је да је и њихова обавеза била да створе боље услове за преговоре. Свој став о томе изнеће и председник Вучић о томе када се буде обраћао. Упознао ју је са свим елементима и свим што се дешавало у претходних неколико дана, свим измишљотинама које је Приштина преузела и због чега и не желимо данас да се видимо са њима”, рекао је Ђурић.

Упитан како види наставак дијалога, Ђурић је навео да је за почетак потребно да Албанци из Приштине престану да лажу и варају, па ће се после видети о чему и како ће се разговарати.

Извор: Танјуг

Check Also

KФОР донира привремена склоништа установама за тестирање ковида 19

Мисија на Kосову предвођена НАТО-ом донирала је два контејнера здравственим установама које се налазе у …