Главна / Вести / Косово и Метохија / Председник Вучић сутра започиње посету Косову и Метохији

Председник Вучић сутра започиње посету Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић одлучио је да сутра иде у посету Косову и Метохији, а прво ће обићи Газиводе.

Председник је на конференцији за новинаре у згради Председништва рекао да су претходних неколико дана били тешки и за наш народ на КиМ и за његове политичке представнике и за оне који представљају Србију у међународној арени.

Све је, како каже, кренуло тешким пиртисцима на посланике Српске листе, а затим настављено са огромним притисцима на руководство Републике Србије, да се подржи Фатмир Љимај за шефа преговарачког тима Приштине.

Вучић каже да то није било могуће без директне или индиректне подршке Срба на Космету.

“Ми смо сматрали да је то демократско питање и да посланици имају право право да одлуче како желе, а Српска листа то није желела из много разлога”, навео је Вучић.

Подсетио је на оптужницу против Љимаја за најтеже злочине у којима је директно и лично учествовао и на исказе сведока.

Каже да Срби, међутим, нису дизали буку и нису сметали, али да су притисци били велики, и да је чак и он, који је научио на разне врсте притисака запањен. Навео је да је одговрио на око 50 телефонских позива из европе и света у вези са тим и да је апеловао да се Србима, нити било коме другом, не укида право на демократију.

Вучић истиче да су се онда притисци наставили, да су Срби постали кривци, и да су издавана саопштења у којима је наведено да Срби желе дестабилизацију.

Председник објашњава да су о тој “дестабилизацији” говорили албански представници, да су Срби били криви јер имају мозак и желе да гласају по сопственој вољи.

О враћању Ђурића и омаловажавању 

Онда је, наставио је Вучић, Марко Ђурић враћен са административног прелаза Брњак. Како је навео, када су Албанци схватили да то не могу да оправдају ничим, онда су га позвали да се врати. Када је Ђурић то тражио написмено, они су одбили, додао је.

Међутим, рекао је председник, траже се снимци камера “како би сви у Европи знали да смо говорили истину”.

Вучић је рекао да је тужан због оних који су покушавали на томе да прибаве политичку корист идући против своје земље и народа.

Истиче да се све наставило изјавама највиших званичника с албанске стране о хапшењима, малтретирањима и најнижим омаловажавањем и увредама.

Напомиње да је он увек покушавао да умири ситуацију, да замоли некога да се призове разуму, да људи разумеју да нам је потребан мир а не сукоб.

После тога је, каже стигла забрана за посету Газиводама и то у писаној форми.

“А када дођу у Брисел у јутарњим сатима, онда кажу – у реду је што се посете тиче. А нама –пођеш ли тамо проћи ћеш као Марко Ђурић. То је за њихову домаћу јавност. За Европу је све у реду, али Вучић зна па неће доћи”, рекао је председник.

“Разговори кључни за очување мира” 

Додаје да је то један од разлога због којих није желео да разговара са Албанцима у Бриселу, што, какао истиче, не значи прекид дијалога.

Каже да би се разговара са онима на другој страни, са којима се жели установити и очувати мир на дужи рок, а не са пријатељем, јер са њим већ постоји мир.

Разговори ће бити настављени, напомиње Вучић, али не онда када су најавили из ЕУ, јер ће тих дана бити у Кини где ће бити потписани историјски споразуми.

“Али ћемо морати да наставимо разговоре”, рекао је председник и додао да је то кључно за очување мира.

Објаснио је да није било лако донети одлуку о одласку на КиМ, али да је његова намера од почетка, не да хушка на сукобе, већ да одговорно и озбиљно заговара мир и да се бори за решење проблема.

Навео да ће много воде протећи Савом, Дунавом и Ибром “док се договоримо око било чега и ако се договоримо”.

Вучић каже да “умире од смеха” када чита о томе како је потписао да до краја године мора да призна независност Косова. Истиче да је суштина да се покуша доћи до доброг решења за будућност.

Када је реч о Газиводама, подсећа да је тамо био већ два или три пута. Каже да Срби сматрају Газовде својим ресурсом али и ресурсом Албанаца и да је мого компромисних решења нуђено.

“Знамо колико им је потребна вода, нико није планирао да их остави без воде”, рекао је Вучић уз напомену да је желео договор.

Председник каже да жели много више поверења између Срба и Албанаца у будућности и додаје да је то процес за који би било катастрофално ако буде заустављен, и по Србе и по Албанце.

Извор: РТС

Check Also

Јањић: Неопходни нови специјални модели заштите светиња СПЦ на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић поручио је данас да су, након двадесет послератних …