Главна / Култура / У Приштини промовисане књигe „Порекло“ и „Завештање“ Милутина Попадића

У Приштини промовисане књигe „Порекло“ и „Завештање“ Милутина Попадића

У Српском културном центру у Приштини одржана је промоција књигe „Порекло“ и „Завештање“ аутора Милутина Попадића. Јаке емоције, сузе у очима публике и Милутинова срећа због промоције у кући у којој је некада као син приштинског пароха живео, обележиле су вече које ће присутни дуго памтити.

Поздрављајући окупљене Попадић је казао да је од свих промоција које је имао њему ова најдража, јер се догађа у Приштини, његовом родном граду.

„Кажу да човек снује, а Бог одлучује, ево Бог је одлучио да се ми овде вечерас саберемо. Чућемо неколико песама које сам посветио и својој родној Приштини и вољеном Косову и Метохији и српском народу, јер се у својим песмама трудим да пре свега прославим Бога и српско јунаштво показујући љубав ка Богу и своме роду, не налазећи ни једну реч мржње ни према коме, јер какав би ја то хришћанин био ако не би испунио Христове речи да волимо све људе, па чак и непријатеље и да се за њих молимо. Дакле ове песме су моја молитва Богу за мој српски народ и за све људе добре воље“, казао је Попадић.

Песме Српски јерусалим, Јунаци са Кошара, Моја света земља и песму посвећену Светом Кнезу Лазару,  Крушевцу и Приштини, Милутин је и отпевао уз музичку пратњу свога брата Милоша Попадића.

„Много ми је драго што је моја прва промоција збирке „Завештање“  управо била у Крушевцу одакле је кнез Лазар кренуо на Косово и Метохију, а друга ево данас у Приштини . Ја сам то доживео као благослов Божји и св. Кнеза Лазара“, истакао је Милутин.

Говорећи о песмама које Попадић пише, песник и новинар Живојин Ракочевић је истакао да је поезија Милутина Попадића врло блиска ономе што је стварао Владика Николај и да његови стихови траже одговор на суштинско питање, а то суштинско питање је, ко сам ја.

„Ово је једна потпуно специфична ситуација да једна породица и један њен члан се враћају своме дому и своме граду поезијом, дакле чистом љубављу и чистим осећањима. Ове књиге које су пред нама су заправо једна врста поезије која настаје далеко од онога што ми мислимо и видимо да је поезија и што се нама представља у неким да кажем елитним круговима. Ово је поезија која живи свој дубоки живот паралелно са том савременом поезијом. Ово је поезија, и то има дубоке везе и са образовањем и са животом нашега песника Милутина Попадића, која је врло блиска ономе што је стварао Владика Николај.  Изненађење је колико је ова поезија прихваћена,“ казао је Ракочевић, додавши да су Милутинове песме христоцентричне и окренуте Богу.

Говорећи о песми о Девичу, Ракочевић истиче да су многи говорили о Девичу и да ће многи говорити о његовом страдању, али да Милутин има осећај за тишину Девича и за ту тишину пустиње у којој ће проговарати сузе.

„Стихови „Векови постојања твога шта све памте и шта су опростили“ у песми Девич , су дубоко повезани са његовим хришћанским позвањем, опредељењем и наслеђем. Суштина је у овоме шта су опростили. И грађани Приштине, многи су опростили и по мери тога опроста ми смо овде, и по мери Милутиновог личног опроста свему овоме што се догодило мо смо овде, и по мери опроста његовог оца. Има ту један важан стих „Не одлази, већ погледај мене, ја сам део од велике стене“ и то је кључно за све нас у овом граду, јер смо ми делови те огромне стене“, закључио је Ракочевић .

Дечанска звона, Пресвета Богородице, Јовани…, неке су од песама које је на промоцији рецитовала Андријана Вукадиновић, која је такође прочитала и изводе из рецензије Божидара Глоговца за књигу „Завештање“.

Check Also

Преко 2000 деце учествује на Дечијој колонији у организацији Ансамбла “Венац”

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Ансамбл „Венац“ организује Венчеву “Дечију колонију – …