Главна / Вести / Косово и Метохија / Привредним развојем до опстанка Срба на КиМ 

Привредним развојем до опстанка Срба на КиМ 

Само се привредним развојем и отварањем нових радних места може дугорочно обезбедити опстанак и повратак Срба на КиМ, поручили су данас представници косовске владе Далибор Јевтић и Ненад Рикало на бизнис форуму у Лепосавићу.

Нагласили су да су мир и стабилност неопходни предуслови привредног развоја и стварања бољих услова живота за Србе на КиМ.

Бизнис форум се одржава у оквиру посете председника Србије Александра Вучића КиМ, а учествује више од 100 привредника из централне Србије и са Косова и Метохије.

Заменик председника косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је рекао да је за опстанак и повратак Срба на КиМ велика препрека управо економска ситуација, а нарочито у срединама где Срба готово да нема и да је Вучић препознао тај проблем и покушава економским развојем да помогне опстанак Срба на том простору.

“Врло је важно питање могућности запослења и привређивања становништва и обезбеђивања услова за живот. Зато је овај бизнис форум велики догађај. Пуно се говори у последње време колико је важно да се постигне компромис и договор који ће обезбедити трајни мир”, рекао је Јевтић.

Нагласио је да неће бити нових инвеститора ако на КиМ не буде мира и стабилности.

Јевтић је говорећи о привредним потенцијалим КиМ у срединама са већински српским становништво рекао да је узгој малине велика шанса за економски развој, али и други видови пољопривреде.

Косовски министар за пољопривреду Ненад Рикало је рекао да се Срби на КиМ уз велики подршку председника Србије Вучића боре за опастнак не само политичким средствима, већ пре свега развојем привреде и стварањем бољих услова за живот, боље образовање младих, већу запослености и на друге начине.

“Циљ је да имамо мирно окружење и изградимо перспективне услове за живот и зато смо бескрајно захвални преддеднику Вучићу, који је заложио свој ауторитет и свој политички капитал да би нам то обезбедио”, казао је Рикало.

Додао је да је управо зато Вучић и добио толико велику политичку подршку Срба на КиМ.

Извор: Тањуг

Check Also

Дечјом приредбом отворени “Дани општине Грачаница”

Манифестацију “Дани општине Грачаница” отворили су најмлађи. На платоу испред Дома културе у Грачаници, поводом …