Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Улагаћемо овде и даље, Србија сада то може

Вучић: Улагаћемо овде и даље, Србија сада то може

Држава ће да улаже овде, јер Србија то сада може, и већ улажемо у енергетске објекте, у Газиводе, у еколошке зграде, у бројне погоне, само у Трепчу улажемо 13 милиона евра, то је велики новац, рекао је вечерас председник Александар Вучић на сајму привредника у Лепосавићу.

“Србија то може да уради и ови људи су срећни што смо спремни да и даље улажемо, као што смо спремни да привредницима из централне Србије који желе да овде улажу олакшамо пословање”, рекао је Вучић гостујући на јавном сервису.

Наши људи треба да раде и с Албанцима, да зарађују, да економски будемо снажанији, да будемо најснажнији, јер за то сада имамо услова, рекао је председник, додајући да зна да људима који тешко живе то и даље звучи нереално.

“Али пре четири године то је било још много теже и неки су ми се смејали, али данас ми се више нико не смеје, јер смо лидери у много чему”, навео је председник.

Упитан шта људима с којима је данас разговарао највише недостаје, рекао је да су то нова улагања, али пре свега мир и стабилност, а на опаску репортера да је “Косово све само не стабилно”, Вучић је навео да је то тачно, јер, како је појаснио, на северу Косова људи не знају у којој држави раде.

“А ови на југу раде по косовском систему и то није проблем, али су суштински за наше људе који хоће да овде улажу проблем, рецимо, банкарске гаранције, на шта да довбију хипотеку…јер монопол на физичку принуду има Приштина а не Београд”, навео је.

Због тога, додао је, тражимо неко друго решењ и друге начине за обезбеђење инвестиција како бисмо помогли привредницима из централне Србије који желе да улазу на КиМ.

У том је смисли поменуо да су неки већ нашли и страна тржишта на која извозе произвдое са КИМ, па се тако воће и поврће извози у Немачку, Русију.

“Можемо да помогнемо, има заинтересованих и то је добро”, поручо је.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је током данашње посете Косову и Метохији дао кључне смернице шта ће Србија да чини у наредном периоду, а то је да омогући да Срби буду економски јачи и снажнији, додајући да је његов посао да покуша да исправи грешке које је Србија начинила у претходном периоду.

“Хоћемо економски снажнијег и јачег Србина на Косову и Метохији, хоћемо да Србија помогне више јер није више у стању банкротства као што је била од 2008. до 2014. године. Србија данас економски расте и напредује пуним једрима најбрже у Европи заједно уз Пољску”, рекао је Вучић за РТС.

На констатацију да је у овом тренутку мала шанса да ће међународна заједница пристати на компромис који би постигли Београд и Приштина, Вучиц је указао да је то, између осталог, последица силних грешака које су неки претходни на власти урадили по питању КиМ.

“Плаћа се цена за грешке и погрешне потезе. Мој посао је да покушам да исправим грешке,а не да спавам и чекам да прође време”, нагласио је председник.

Check Also

Срђан Поповић положио камен темељац за проширење школе “Краљ Милутин”

Председник општине Грачаница Срђан Поповић положио је камен темељац за изградњу анекса Основне школе Краљ …