Главна / Вести / Косово и Метохија / Председник Србије наставља посету Косову и Метохији

Председник Србије наставља посету Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић данас ће, како се очекује, посетити поједине делове централног Косова, јужно од Ибра, и обратити се грађанима на великом скупу у Косовској Митровици говором у којем ће изнети околности, реално стање ствари, капацитете и могућности Србије да се дође до компромисног решења у којем би били уважени и интереси Срба и Србије на Косову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић наставиће данас посету Косову и Метохији обиласком Клиницко болничког центра у Косовској Митровици, локације за пројекат насеља Сунчана долина, а посетиће и Србе у енклави, у селу Бање, насеље Србица, јужно од Ибра.

Потом ће се, у подне, обратити Србима са Косова и Метохије, на скупу у Косовској Митровици, говором у којем ће изнети околности, реално стање ствари, капацитете и могућности Србије да се дође до компромисног решења, којим би били уважени и интереси Срба и Србије на КиМ.

Биће то централни догађај његове дводневне посете јужној српској покрајини, током које је, у суботу, већ назначио шта Србија намерава да учини за економско јачање општина на северу, у којима су Срби већина.

“Хоћемо економски снажнијег и јачег Србина на Косову и Метохији, хоћемо да Србија помогне више”, рекао је Вучић, најавио инвестиције у свих 10 општина и позвао српске привреднике да улажу и у већински српске и у албанске средине.

Када је реч о Србима јужно од Ибра, поручио је да немају никакав разлог за забринутост, јер нисмо ни близу било каквог договора, али, и ако се нешто буде променило и прихватили његови предлози, рекао је, сваки Србин ће имати много више права него данас, те и неупоредиво бољи живот.

Нисмо близу договора, прецизирао је, јер за то нема подршке међународне заједнице, пре свега најмоћнијих европских сила.

Кад је реч о политичким порукама, пажњу је привукла његова порука да је време да са Албанцима разговарамо са много више међусобног поштовања.

Указао је, такође, у разговору са политичким представницима Срба са КиМ, да је питање Косова тешко и комплексно, да је зато такво и решење тог питања и поновио да је неопходно да се не изгуби из вида колико би Србе драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на овом подручју.

Пуно је јунака, каже, који би “живот дали за КиМ, али ни дан не би живели на КиМ”.

Пуно је и оних који би само рекли – Косово смо одавно изгубили, признајте независност, да се не замајавамо.

“Најмање је обичних рационалних Срба, који знају колико је ово тешко и комплексно питање, који знају да нити је све наше, нити је све њихово”, рекао је Вучић.

У суботу је посету започео у Зубином Потоку, где је обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста АП КиМ, затим хидроцентралу Газиводе, а потом газдинство породице Ковачевић у селу Ибарско Постење и Пољопривредну школу у Лешку.

Извор: Танјуг

Check Also

У Грачаници отпочета санација крова са зграде Основног суда,  који је  синоћ  пао на Старачки дом

Корисници  Дома за старе,  на који се синоћ обрушио кров са зграде косовског Основног суда …