Главна / Вести / Косово и Метохија / Ко је Кадри Весељи, прави “господар Косова”?

Ко је Кадри Весељи, прави “господар Косова”?

Кадри Весељи, којег је председник Србије својевремено означио као правог “господара Косова”, показао је то данас, када је, према незваничним информацијама, организовао постављање барикада на путевима ка селу Бање, како би спречили председника Вучића да посети тамошњу српску енклаву.
Весељи је тренутно председник косовског парламента и лидер Демократске партије Косова (ДПК) од када је његов блиски пријатељ Хашим Тачи изабран за косовског председника.

Весељи је пре неколико месеци “поручио” Београду да се Албанци “неће зауставити до Ниша”, ако “Србија покуша да се врати” на Косово и Метохију.

Политичка метафора или претња, тек, изговорио ју је човек који је некада био на челу обавештајне службе ШИК, која је настала и деловала у оквиру такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), чије злочине ће истраживати Специјални суд.

Весељи и Тачи, заједно са актуелним премијером Рамушем Харадинајем, противе се раду Специјалног суда и покушавају, преко посланичке иницијативе у косовском парламенту, да укину одлуку о формирању те правосудне институције, коју је донео парламент у претходном сазиву.

Обавештајна служба ШИК, званично је угашена 2008. године, а име Кадрија Весељија којег је председник Србије Александар Вучић, након јучерашњег убиства српског политичара Оливера Ивановића, означио као истинског “господара Косова”, спомиње се уз Тачија у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989-1999. године.

Не мало изненађење је био први избор Весељија за председника косовког парламента, а медији су тада писали да бивши обавештајац и један од команданата ОВК више воли да делује из сенке.

Ништа мањи шок је била и одлука, након последњих парламентарних избора на Косову и Метохији, да владајућу коалицију формира Весељијева ДПК и Харадинајева Алијанса за будућност Косова, која је названа “ратном коалицијом”.

По избору за председника косовског парламента, Весељи је грађанима на КиМ обећао да ће задржати “партнерске и пријатељске односе са САД” и да нема ништа спорно у томе што је водио некадашњу тајну службу Косова јер је, како је рекао, и бивши председник САД Џорџ Буш млађи такође некада био сарадник ЦИА.

Весељи је у Швајцарској наводно 2009. основао фирму као српски држављанин, односно са српским пасошем. Према наводима медија, као један од команданата групе “Црна рука” заједно је са Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Весељи је, према тим информацијама, заједно са још неким припадницима ОВК утицао на заштићене сведоке у хашким процесима, претио им, застрашивао их и организовао њихова убиства, а четворицу је, како се тврди, лично ликвидирао.

За Весељија се наводи да је био и члан Албанске информативне агенције, која је деловала у оквиру ФАРК-а , албанске оружане формације самопроглашене Републике Косово, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности.

У једном говору у косовском парламенту о “оправданој борби ОВК” Весељи је рекао да је та формација формирана да би се “борила да докрајчи апартхејд српског режима, где су Албанци третирани као грађани другог реда”.

– ОВК се борила за изградњу слободног друштва где влада правда, где су сви једнаки пред законом. Да створи државу у којој грађанин може бити кажњени само после поштеног судског процеса, где се кривица утврђује преко јасних доказа – рекао је он.

Иначе, Весељи је као шеф параобавештајне службе ШИК на Косову предмет бројних истрага. У оквиру истрага које се против Весељија воде, у извештајима Комисије ЕУ о економској ситуацији у рату “Републике Косово” био је означен за главног “благајника” терориста.

Група коју је тада контролисао наводно се бавила трговином – од дроге до људских органа.

Извор: Танјуг

Check Also

Став Србије је да таксе морају бити укинуте без условљавања

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев није данас желео да коментарише најновија …