Главна / Вести / Косово и Метохија / Гујон: Куцаћу на сва врата, нећу одустати од помоћи Србима на КиМ

Гујон: Куцаћу на сва врата, нећу одустати од помоћи Србима на КиМ

Јуче је на административном прелазу Мердаре француско-српском хуманитарцу Арноу Гујону забрањен улазак на Косово и Метохију и то на неодређено време. Претходно су га три сата саслушавали припадници косовске полиције и безбедносних служби, а упућене су му и претње да ће његово име бити упрљано на све могуће начине.

Ово је забрана хуманитарног рада, ако не могу да уђем на КиМ, не могу ни да помогнем Србима, каже Гујон за РТС.

Арно Гујон је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је добио моралну подршку многих након што му је на неодређено време забрањен улазак на Косово, али да је после свега што се десило збуњен.

Претресање и саслушавање на административном пункту Мердареје трајало је три сата, те да му је тада без образложења одређена забрана.

“Рекли су ми да ће доћи специјална екипа из Приштине и мислио сам да ћу вероватно и ја морати да идем у Приштину, да ће да ме ухапсе”, рекао је Гујон.

Међутим, како каже, то је била екипа косовске обавештајне службе која му је поручила да ће његово име и породица бити упрљани на све могуће начине.

“Када вам неко из обавештајне службе то каже, није свеједно… Може да преплаши човека, не знам докле они могу да иду. Сад сам збуњен”, рекао је Гујон.

Наводи да их није интересовало само оно што Гујон ради на Космету, већ и какву слику о Косову шаље у Француску.

“Испитивали су ме о чланцима у француском листу Фигаро о нехуманим условима у којима живе Срби, Горанци, Роми на Косову и Метохији, и о документарцу на француској телевизији о кршењу људских права и о тешком животу, и о томе шта ми радимо како бисмо помогли напаћеном народу”, објаснио је Гујон и додао да је моралну подршку добио од многих људи, међу којима и од председнице Владе Србије, директора Канцеларије за КиМ, игумана манастира Високи дечани, владике Теодосија…

Истиче да није пријатан осећај када му неко после 14 година хуманитарног рада забрани улазак на Космет.

“Ово није забрана Арноа Гујона, већ хуманитарног рада, забрана доводи у питање хуманитарни рад којим се бавимо 14 година”, рекао је Гујон.

Истиче да Срби рачунају на ту помоћ и подршку.

“Хуманитарна помоћ на Косову и Метохији је преко потребна. Видимо да се они не задовољавају тиме да хапсе и приводе Србе на КиМ, него су почели да приводе оне који помажу Србима и који живе у лошим условима и који о томе говоре на западу”, каже Гујон.

Поручује да ће искористити све законске могућности да та забрана буде укинута.

“Имам званично осам дана, свакако да ћу да се жалим, да користим све легалне процесе које имам на располагању и да куцам на сва врата међународних организација, мисија, како на КиМ, тако и у Београду. Почели смо да објављујемо и у Француској шта се догодило. Не могу да се помирим са тим да више нећу моћи да упалим свећу у Високим дечанима, где сам се крстио, …. да нећу моћи да видим своје пријатеље, кумове”, рекао је Гујон.

Нада се да ће међународне мисије и организације успети да укину ову забрану.

“То је као да су забранили једном лекару да уђе у болницу. Ако не могу да уђем на КиМ, то значи да не могу више да помогнем… Надам се, имам веру и снагу, вољу, иако сам сада потресен и тужан, нећу одустати и наставићу ову борбу јер то је борба за истину и правду за све људе који живе на Косову и Метохији”, рекао је Гујон.

Извор: РТС

Check Also

Kоцијанчич одговорила Вучићу: ЕУ чека резултате истраге

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Kоцијанчич одговорила је вечерас на …