петак , 16 новембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Одржана седница Скупштине општине Грачаница

Са 14 гласова за и 3 гласа против одборници Скупштине општине Грачаница усвојили су предлог о међусобном уређењу катастарских линија између општина Грачаница и Косово Поље.

У сали Скупштине општине Грачаница данас је одржана трећа ванредна седница. Седници је присуствовало 17 од укупно 19 одборника. Одбонрици су расправљали о три тачке Дневног реда, а најважнија се односила на међусобно уређење катастарских линија између општина Грачаница и Косово Поље у КЗ Преоце и КЗ Угљаре.

Предлог је упутио председник општине Грачаница Срђан Поповић, а тачку је образложио директор катастра Небојша Судимац, који је том приликом истакао да је тај предлог у поптуности у складу са свим правним одредбама и законским оквирима, односно у складу са законом о административним границама општина и административним упутством о спровођењу катастра.

„Два најважнија става кажу да се предлози о формирању или промени једне катастарске зоне могу појавити и оправдати од стране становника те катастарске зоне, од Скупштине општине и осталих овлашћених институција. Одлуку о формирању, измени или престанку катастарске зоне доноси Косовска катастарска агенција а општина даје предлог. Осим тога овај предлог је и у складу са начелом субсидијарности закона о локалној самоурапви који каже да сви јавни послови врше што је више могуће у интересу грађана општине од стране најнижег нивоа управе. У складу са овим Косовској катастарској агенцији ће бити достављен предлог измене катастарских граница на усвајање, као и потписи сагласности грађана ових зона“, казао је Судимац.

Против овог предлога били су одборници Самосталне либералне странке. Одборница те странке Милена Здравковић казала је да јавност о овом предлогу није довољно обавештена, те да се доноси брзоплето.

За реч се потом јавио и одборник Видак Ристовић који је истакао да је важност усвајања оваквог предлога.

„Као становник Грачанице, везан за своје подручје, и у име својих бирача, имам обавезу да подржим овакав предлог. Добили смо шансу да у законским оквирима кроз Скупштну уредимо живот својих грађана и не видим разлог да будемо против овог предлога, јер табу тема нерешених зона нестаје као проблем“, казао је Ристовић.

Реч је потом затражила одборница Српске листе Снежана Јовановић која је казала да одборници те листе подржавају предлог о међусобном уређењу катастарских линија између општина Косово Поље и Грачаница, односно КЗ Преоце и КЗ Угљаре.

Данашњи усвојени предлог биће прослеђен на даље разматрање одговорном институцијама.

На почетку седнице усвојен је кориговани записник са седме редовне седнице Скупштине општине Грачаница, на примедбу одборнице Милене Здравковић. Под тачком разно није било јављања, након чега је данашња седница закључена.

Погледајте и ...

Браћи Петровић општина обезбедила дрва за огрев и животне намирнице

Представници општине Грачаница, на инцијативу председника Срђана Поповића, обишли су данас браћу Петровић из Грачанице …