Главна / Друштво / Септембар – најоптерећенији месец за кућни буџет

Септембар – најоптерећенији месец за кућни буџет

Септембар представља месец са највише трошкова у години, сматрају многи наши суграђани. Почела је нова школска година, која многим родитељима са више ђака представља додатно оптерећење за кућни буџет. Наиме, неопходно је опремити ђаке свим потребштинама за школу од нове гардеробе до школске опреме и прибора.

Када је куповина школских уџбеника у питању за ниже разреде могу се наручити у овдашњим школама, а да би се купиле  књиге од петог до осмог разреда родитељи морају отићи до Косовске Митровице или неког од ближих градова централне Србије. Родитељи често купују књиге од претходних генерација уколико школе односно учитељи и наставници не промене издавача, а новине од ове године дочекале су прваке и петаке тако да осим нових предмета од ове школске године раде по новом плану и новоодштампаним уџбеницима.

Иако се већ извесно време у јавности прича о увођењу школских униформи и ову школску годину многе школе започињу без њих, без е-дневника и многих других новости у образовном систему.

Поред издатака за школу, удар на кућни буџет у овом месецу представља и припрема зимнице и огрева за предстојећу зиму.

Све у свему, како би преживели месец септембар потребно је најмање 500 евра или око 60.000 динара само за наведене потребштине, а у ту рачуницу не спада плаћање рачуна и куповина неопходних животних намирница.

Према доступним подацима Завода за статистику, просечна плата у Србији већ неко време креће се око 50.000 динара, а на Косову око 450 евра, мада има много људи који остварују минимална примања и једва покрију и основне месечне трошкове.

Check Also

Др Драган Перић нови одборник Скупштине општине Грачаница

Др Драган Перић нови је одборник Скупштине општине Грачаница. На то место замениће преминулог одборника …