Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Свим правним средствима против трансформације КБС 

Јевтић: Свим правним средствима против трансформације КБС 

Функционер Српске листе и министар за заједнице и повратак у косовској влади, Далибор Јевтић, изјавио је данас да је одлука о усвајању предлога закона, који се односе на трансформацију КБС у војску, још једна у низу донетих једнострано и најавио да ће политички представници Срба искористити сва правна средства да се супротставе том процесу.

Ова одлука је донета без консултација са политичким представницима Срба и члановима владе из реда српске заједнице на Косову, рекао је Јевтић за Танјуг и истакао да у тренутку када се жели наставак дијалога и успостављање стабилног и дуготрајног мира на КиМ, овакви процеси не иду у прилог томе.

О томе је, каже, јуче разговарао са косовским премијером Рамушем Харадинајем и представницима међународне заједнице у Приштини и том приликом им јасно ставио до знања да овако нешто, у овом тренутку, мора да се заустави.

„Разговарао сам са премијером и представницима међународне заједнице и врло јасно им ставио до знања да овако нешто у овом тренутку мора да се заустави и да, наравно, ако желимо да заједнички решавамо проблеме које као друштво овде на Косову имамо то треба да радимо на другачији начин, а не једнострано“, навео је Јевтић.

Јевтић напомиње да у тренутку када неко говори о мултиетничком друштву овакве иницијативе и процеси не иду у прилог томе и зато је оваква одлука, пп нашем мишљењу, погрешна и штетна у овом тренутку. „У том с мислу искористићемо сва правна средства овде на Косову да се супротставимо том процесу. Ми сматрамо да је ово уставно питање и не може се усвојити без сагласности и гласова представника Срба у парламенту“, навео је Јевтић.

Јевтић је указао да је процес трансформације КБС покренут без шире сагласности са представницима неалбанске заједнице.

Косовска влада је јуче, без присуства чланова из Српске листе, усвојила Предлог закона о изменама и допунама закона о КСБ и Нацт закона о промени имена КБС у министарство одбране.

Извор: Танјуг

Check Also

Јовић и Поповић обишли породицу Милић у Скуланеву и уручили помоћ

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић и председник општине Грачаница Срђан Поповић …