Главна / Вести / Косово и Метохија / Анкетни одбор утврдио злоупотребе буџетских средстава на КиМ

Анкетни одбор утврдио злоупотребе буџетских средстава на КиМ

momir_stojanovicЧланови Анкетног одбора за испитивање трошења буџетских средстава на Косову и Метохији утврдили су бројне злоупотребе о којима ће извештај до 15. септембра предати парламенту на усвајање, изјавио је председник тог одбора Скупштине Србије Момир Стојановић.
„Извештај ће бити пун егзактних показатеља злоупотреба. Очекујем да ће на основу њега скупштина предложити мере влади, од смене појединих руководилаца до покретања истрага због ненаменског трошења новца”, казао је Стојановић за Радио-телевизију Србије.
Чланови Анкетног одбора су претходних осам недеља боравили на Косову и Метохији, како би испитали трошење новца од 2002. до 2012. године.
Претходно су добили извештаје надлежних министарстава, чије су податке користили и упоређивали с реалним стањем на терену.
„Неке злоупотребе се односе на енормне цифре, посебно приликом градње великих инфраструктурних објеката. Неки објекти уопште не постоје на терену”, рекао је Стојановић.
Он је рекао да су утврђени пропусти у високошколским установама, као и да је здравствена мрежа нерационална.
„Превелик је број запослених, неки не извршавају своје радне обавезе, а примају надокнаду. У примарном здравству је евидентан непотизам, запослене су комплетне породице”, казао је Стојановић.
Он је навео да је недвосмислено утврђено да поједини Срби запослени у локалним самоуправама добијају 150 одсто личног дохотка, а да добијају и плату од институција Косова.
„Ми ћемо у свом извештају предложити и мере, па ћемо тако предложити да запослени у јавним службама имају плату од 100 одсто, а да се 50 одсто слије у јединствени Фонд за оне које су социјално угрожени”, казао је Стојановић.
Анкетни Одбор формиран је у априлу и он има 14 чланова којима су у утврђивању чињеница помагали запослени у Пореској управи, Државној ревизорској институцији и правници.

Check Also

Тужна слика гробаља на централном Космету

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини, за летње задушнице мало је …