Главна / Друштво / Светом литургијом почела прослава Дана општине Грачаница

Светом литургијом почела прослава Дана општине Грачаница

Обележавање Дана општине Грачаница почело је Светом литургијом у манастиру Грачаница, коју је служио архимандрит Иларион уз саслужење свештенства и монаштва епархије.

Празник Рођење пресвете Богородице у народу познатији као Мала Госпојина од 2015. године, када је ова одлука усвојена на скупштини општине Грачаница, слави се као Дан општине.

Председник општине Срђан Поповић честитао је грађанима празник и захвалио свим институцијама на ангажовању током обележавања Дана општине.

„На организовању прославе Дана општине биле су ангажоване многе институције, којима сам веома захвалан и могу да кажем да су биле на висини задатка. Задовољан сам како протиче обележавање и верујем да ћемо заједничким радом и сарадњом још много година славити овај дан“, казао је Поповић.

Архимандрит Иларион честитао је Малу Госпојину свим верницима и славу општини Грачаница.

„Основно место окупљања свих нас је црква, што и ми сви данас показујемо. Литију коју смо данас чинили је да бисмо благослов Свете литургије изнели на улице и сокаке грачаничке како би Господ благословио усеве и плодове, ваздух и воду јер је управо то и смисао Свете литургије“, истакао је отац Иларион.

Већ другу годину за редом градоначелник Новог Сада Богдан Лабан са својим сарадницима присуствује прослави Дана општине.

„Суботица је братски град општине Грачаница и част ми је што сам и данас део ове свечаности. Председник ваше општине Срђан Поповић првог септембра својом посетом уприличио је прославу Дана нашег града тако ево и нас данас овде са вама. Велика је част бити на овом светом месту на овој слави и на обележавању Дана општине Грачаница “, истакао је Лабан и поручио да сви заједно треба да радимо и градимо како би се лакше изборили са изазовима.

Република Српска је и данас као и увек до сада уз српски народ на Косову и Метохији, поручио је Милорад Арлов, председник Одбора за помоћ Србима на КиМ из Републике Српске.

Након литургије, којој су поред великог броја мештана присуствовали и бројни гости општине Грачаница, кренула је литија улицама Грачанице, а потом је пресечен и славски колач.

Обележавање Дана општине Грачаница, након бројних културни и спортских дешавања, биће завршено вечерас Свечаном академијом у Дому културе.

Check Also

Преминуо др Небојша Миловановић

Истакнути лекар, хуманиста, директор Дома здравља у Доњој Гуштерици др Небојша Миловановић, изненада је преминуо …