Главна / Друштво / Обележавање црквене и градске славе у Обилићу

Обележавање црквене и градске славе у Обилићу

У цркви посвећеној Рођењу пресвете Богородице у Обилићу, Светом литургијом обележена је слава цркве и града. Свету литургију служио је парох протојереј Александар Нашпалић.

Поред  малобројних преосталих Срба који живе у самом граду, литургији су присуствовали и мештани околних српских села, Црквене Водице, Племетине, Бабиног Моста и Прилужја. Сваке године за овај празник долазе и расељени Срби из централне Србије, али због безбедности њихов број из године у годину је све мањи.

”Овај празник је од великог значаја за нас, не само као црквени, већ је и празник за душу нама који смо проводили лепе дане у овом граду. Најлепше дане своје младости сам проводио у овом месту. Овде сам започео своје средњошколске дане, ту су биле и прве љубави, дружење са пријатељима. И ово је један од ретких дана када могу поново да прошетам овим градом,” – рекао је Драган Трипковић из Племетине.

Поред верника, литургији су присуствовали и челници општине Обилић, радници основне и средње школе ”Бранко Радичевић” и техничке школе ”Никола Тесла” из Обилића.

”Данас је посебан дан за све нас из Обилића, јер овај дан представља окупљање свих Срба из Обилића, било оних прогнаних, или оних који су остали да живе у околним селима. Наше окупљање око ове цркве је веома битно, јер показује да нисмо заборавили ко смо и одакле потичемо. То нам даје наду да ћемо се некад вратити,”- изјавио је Новица Столић из Обилића.

Какав је живот младих људи у општини Обилић казао нам је Предраг Војиновић из Црквене Водице.

”Младим људима у нашој општини је најтеже, јер нема посла, нема културног живота. Зато се све више младих људи одлучује да се одсели за Грачаницу, Косовску Митровицу, или у најгорем случају централну Србију. Тако да је број нас младих све мањи, а опстанак Срба зависи од младих људи,” – објашњава Војиновић.

После одржане Свете литургије у порти цркве наступио је КУД ”Косовка Девојка” из Бабиног Моста, са играма са Косова и Метохије.

Црква у Обилићу је саграђена почетком деведесетих година двадесетог века, била је десетак пута скрнављена, а највеће страдање доживела је 18-ог марта 2004. године када је запаљена. Некада је у самом Обилићу живело готово 6500 Срба, данас их живи свега неколико.

Check Also

Вучић писао Mаји Коцијанчич: Да ли су Срби тровали Албанце?

Председник Александар Вучић упутио је писмо портпаролки високе представнице ЕУ Маји Коцијанчич у коме од …