Главна / Вести / Косово и Метохија / УНС: Навршило се 19 година од убиства Момира Стокуће

УНС: Навршило се 19 година од убиства Момира Стокуће

Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара КиМ подсећа да се данас навршава 19 година од како је фоторепортер и сарадник „Политике“ Момир Стокућа убијен у својој породичној кући у Приштини коју није желео да напусти.

Како је за УНС рекла Стокућина сестра Бранка Дамњановић, за његово убиство сазнали су из телевизијских вести.

“Одмах сам отишла у Приштину где сам преко Комитета за помоћ покушала да пренесем његово тело у Ниш где је цела породица већ живела, али ми нису дозволили. Нисам могла да га сахраним ни у Приштини. Тада је ситуација била тешка, морали би да обезбеде цело гробље да би омогућили сахрану”, рекла је Дамњановићева.

Момир Стокућа убијен је 21. септембра 1999. године, а сахрањен је 24. септембра 1999. године у Грачаници. Његово тело Бранка Дамњановић у Ниш је пренела 2014. године. Породица никада није добила информацију о истрази и окривљенима за убиство.

Истраживање Удружења новинара Србије открива и да је пријава полицији УНМИК-а “нестала” из њихове архиве, што се правда променом надлежности истражних органа и селидбом.

Података о овом убиству нема ни у Еулексу, нема га ни Специјално тужилштво Косова, као ни српско Тужилаштво за ратне злочине. И поред тога што УНС годинама уназад подсећа на овај злочин, Момирову сестру Бранку Дамњановић, за 19 година од како је њен брат убијен није позвао ниједан истражни судија.

“Чак ни званичан документ нисам добила, осим једног папира који су ми дали у болници, а који сам морала да оставим у манастиру. И даље не знамо ко га је убио”, додала је Дамњановићева.

УНС и ДНКиМ подсећају да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на КиМ.

Новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Последњи пут су виђени у Великој Хочи, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског “Јединства” и дописник “Политике” отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица. Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Медијског радника Мила Буљевића 25. јуна 1999. године, недалеко од избегличког центра у Приштини, отела је ОВК. Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини.

На Косову су у периоду од 1999. до 2005. године убијени новинари листова „Бујку“ Африм Малићи (1998), „Информатор“ Информативног центра Косова Енвер Маљоку (1999), “Рилиндја” Шефки Попова (2000) и „Бота сот“ Џемаиљ Мустафа (2000), Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005).

Check Also

Вучић писао Mаји Коцијанчич: Да ли су Срби тровали Албанце?

Председник Александар Вучић упутио је писмо портпаролки високе представнице ЕУ Маји Коцијанчич у коме од …