Главна / Друштво / Доделом уверења успешно завршен Програм стажирања

Доделом уверења успешно завршен Програм стажирања

Председник општине Грачаница Срђан Поповић присуствовао је церемонији доделе уверења о успешно завршеном Програму стажирања у јавним институцијама на централном и локалном нивоу, цивилном сектору и медијима на Косову. Програм је финансисјки подржала амбасада Норвешке.

У Дому културе „Грачаница“ обележен је крај овогодишњег циклуса стажирања за младе факултетски образоване људе. Уверење о успешно завршеном шестомесечном стажирању добило је педесеторо стажиста и стажисткиња из шест заједница на Косову.

Програм стажирања на цетралном и локалном нивоу, цивилном сектору и медијима на Косову покренут је 2013. године преко Канцеларије за питања заједница, коју је у то време водио садашњи председник општине Грачаница Срђан Поповић.

„Драго ми је што овај пројекат и даље траје. Амбасада Норвешке је порепознала важност ове иницијативе коју ће верујем помагати и у будућности. Са овим пројектом кренули смо јер онда, а ни дан данас није испоштован закон који предвиђа 10 % заступљености невећинске заједнице у институцијама и ово је био начин да се боримо за наша права. Желим вам да ово стечено искуство искористите на прави начин, јер сигурно је да ће значити у вашој даљој каријери“, казао је Поповић обраћајући се стажистима.

Садашњи директор Канцеларије за питања заједница Иван Милојевић истакао је да је циљ стажирања да млади студенти, дипломци стекну праксу, ближе се упознају са радом институција, али и запосле у некима од њих.

„До сада смо спровели три круга стажирања. То значи да је преко 250 дипломаца похађало шестомесечну праксу у јавним инситуцијама и стекло преко потребно радно искуство које значајно олакшава тражење посла, као трајног решења“, казао је Милојевић.

Пројекат стажирања финансијски је подржала амбасада Норвешке у Приштини, а церемонији је присуствовао и амбасадор Пер Странд Сјастад. Он је казао да је задовољан пројектом и истакао да ће Норвешка наставити са оваквом подршком и у наредним годинама.

„Овај програм ми је много значио јер сам имала прилику да теоријско знање стечено на факултету применим у пракси. Завршила сам факултет за културу и медије и стажирала у медијима. Тако да сам имала срећу да се након стажирања запослим и овом приликом се захваљујем Канцеларији за заједнице и амбасади Норвешке што су нам омогућили овај програм“, казaла је Катарина Маринковић након урученог уверења.

Церемнији је присуствовао и присутнима се обратио и некадашњи директор Канцеларије за заједнице Иван Томић. Након доделе уверења приређен је и пригодан коктел.

Извор: http://nasagracanica.com

Check Also

Јевтић и амбасадор Брату разговарали о потреби већег ангажовања институција у спречавању инцидената

Последњи инциденти у којима су Срби повратници били на мети нападача је била главна тема …