Главна / Некатегоризовано / Вучић: Нећу стављати жиг на чело српског народа

Вучић: Нећу стављати жиг на чело српског народа

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић је рекао да никад неће да ставља жиг на чело српског народа да би се некоме допао. Вучић се обратио на седници Главног одбора СНС-а у центру “Сава” где је предложио да се ванредна скупштина странке одржи следеће године. Истиче да је Србија данас најбоља у региону по питању раста, јавног дуга и стања у буџету.

Александар Вучић је рекао да постоји велика бојазан због, како је навео, жестоко супротстављених интереса великих сила и зато што нико не може да предвиди шта ће се догодити за 10, 15, 20 дана.

“Ми смо осигуравали мир и стабилност, ћутањем и нереаговањем како не би угрозили Србе који живе у Републици Српској, Црног Гори и Хрватској. Трудили смо се да им помогнемо на сваки начин. Никада нико није толико помагао нашем народу у овим земљама. Ми желимо да чувамо мир, а нашем народу, увек и свуда помогнемо”, рекао је Вучић.

Многи, каже, у региону мисле да је Србија подобна да постане нечији пријатељ само онда када је слаба и понижена и политички и економски.

“То је тако, јер многи мисле да је Србија реметилачки фактор у региону, јер многи мисле да је Србија подесна да буде нечији пријатељ у региону само кад је понижена, слаба, кад могу да је урушавају, кад себе гази и себе унижава и сваког дана се извињава и за нешто што је учинила и кад то није”, навео је.

Данас је, међутим, каже, најбоља и у свему испред других у региону, најбоља је по питању раста, јавног дуга, стања у буџету.

“У свему ћемо бити најбољи. Да ли то сви желе, нисам сигуран. Они нас оптужују за све своје недаће. Њих не интересује ништа, ни Дејтон ни било који међународно-правни акт. То говори само какав је однос, и ми на то ћутимо. Такву Србију би многи хтели. Србију која ће да каже да, сви смо криви. Тамо где нисмо криви, ја никада нећу то да прихватим. Штитићу интересе српског народа и грађана Србије, то је мој посао и биће до краја мог мандата”, рекао је Вучић.

“Остварење великих снова радом” 

Вучић је истакао да су напредњаци својим радом почели да остварују велике снове које су имали када су дошли на чело државе.

“За само месец дана је десет година од када смо формирали странку. Формирали у тренутку када је нашој земљи било потребно решавање бројних горућих питања, када је земља била пред потпуним колапсом, економским и финансијским банкротом, политичком пропашћу. После четири године успели смо, и после победе председника Томислава Николића и формирања коалиционе владе са СПС-ом, да ствари у земљи стабилизујемо и тешким, великим реформама покрећемо ствари у Србији”, рекао је лидер СНС-а.

Истакао је да је мало њих веровао и имало поверења у те мере и да су многи чланови странке мислили да “издржимо годину, две, три на власти, да неком појединачно буде боље”.

“Али срећом већина је била сигурна да можемо да урадимо велике ставри. Наши снови су били велики, иако се ретко остварују, ми смо почели да их оставрујемо. СНС је на изборима 2014. добио огромну подршку грађана на изборима, и кренула је Србија у велике значајне економске реформе”, нагласио је Вучић.

Он је указао да су спроведени за пар месеци пензијска реформа, реформа радног законодавства, најтеже реформе уз протесте на улицама. Истовремено је навео да председник Русије Владимир Путин има велике проблеме са пензијском реформом.

Консолидација буџета

Подсетио је да је пошло за руком да се српски буџет консолидује, и буде увек у плусу од 2015. године, и спречи да се врати стање од 2008. до 2012. године. “Успели смо да преокренемо ситуацију у буџету и трећу годину заредом имамо суфицит. Проблем имамо са појединим локалним самоуправама које недовољно озбиољно схватају моје и речи добрих људи из странке који су упозоравали да расходе смањују и приходе увећавају, а не обртнуто”, подвукао је он.

Вучић је рекао да је драстично смањена незапосленост и да су по први пут у градовима Србије доведене нове фабрике. Као пример је навео Нови Сад, који 40 година није имао ниједну нову фабрику, а сада има чак и научно-истраживачки центар “Континентала”.

Указао је да је у Ниш доведено шест нових фабрика. “Сваког од тих инвеститора смо ми довели. То је наш велики успех. Довели смо фабрике у Владичин Хан, Лебане, Крупањ, где фабрика није било. У Чачак смо довели Форверк, а у том граду од 90-их није било озбиљних инвестиција, у Крушевац смо довели Кромберт Шуберт. У много градова смо нешто урадили, али у многе нисмо. Остао је значајан посао за нас. Верујем да ћемо успети да то направимо И да све наше снове о реиндустријализацији остваримо. Да докажемо да се рад исплати више од пуког критизерства и нерада”, подвукао је он.

“Савезници – грађани и пензинери”

Вучић је казао да је СНС у том периоду показао да може да се избори са највећим проблемима.

“А имали смо савезника у грађанима и пензионерима који су најтежи терет поднели, а нису кукали нити се жалили. Данас је време да се пензионерима врати све оно што јесу зарадили. Морају да знају да нисмо могли да исплатимо пензије јер није било у буџету. Да смо имали 58 одсто пензија из буџета, а данас 31 одсто. Неупоредиво је већи број запослених па можемо из пореза и доприноса да исплаћујемо пензије. Морали смо да оздравимо нашу економију и пензионери су нам веровали”, казао је он.

Вучић је пренео да је у Кини, Клаус Шваб, шеф Светског економског форума, рекао, пред 12 највећих кинеских компанија, од којих је већина међу првих 500 света, како је Србија пре четири година била сиромашна земља, а данас је нада не само за Западни Балкан, већ читаву Југоисточну Европу.

“Хвалио и мене, али није то само захваљујући мени, већ вама, а пре свега народу који је веровао у наше реформе чак и више од наших функционера, који су били сигурни да рад побеђује нерад, да је тежак рад бољи од лаких обећања, и да можемо њиме да достигнемо циљеве. Данас смо једна од земаља са највећим растом у Европи и то мора да се настави”, поручио је он.

Истакао је да је за такво стање било важно поправити имиџ Србије, што је успело тиме што смо истицали да смо независна, суверена и слободна земља, што смо направили најбоље контакте са свим странама света.

Истовремено, како је подсетио, нисмо окренули леђа руским пријатељима. “Руководили смо се интересима Србије када смо такве одлуке доносили”, рекао је он.

Вучић је упитао када је председник Кине био у Србији, или премијер Кине, пре доласка на власт СНС-а. “Нико не може да се сети јер није био 40 и 50 година”, додао је он.

“СНС мора да има борце за нормалну и пристојну Србију”

Вучић је критиковао страначке функционере зато што нису реаговали на “позив на силовање премијерке и државни удар”, истакавши да странка мора да има борце, који ће се борити речима, идејом, марљивошћу, снагом аргумената, да се боре за нормалну Србију.

Вучић је рекао да је био шокиран тиме што су функционери странке реаговали на глупости, али не и на озбиљне ствари.

“Где смо реаговали када је један од лидера запретио премијерки, коју сте ви изабрали овде, јер сам вас први питао да овластимо посланичку групу да јој да подршку, силовањем. Што Милуне ниси одржао конференцију за штампу у Чачку. Згрожен сам, нећу да прете нашим сестрама, ћеркама, мајкама силовањем. Запретио је тек из затвора изашлим Афроамериканцем, који треба да је задовољи. То је лидер који тражи нормалну Србију? Србија није земља силоватеља. Нећемо то дозволити, нисте никакви лидери ви што претите силовањем”, рекао је Вучић и додао да му је жао што су они ћутали, што нису устали у одбрану принципа.

Рекао је да га не интересује “што ћути РТС, а ишло је 10 новинара те куће да плаче на неке глупости”, што ћуте академици. Додао је да у Србији треба да постане нормално да се не позива на силовање, да то не буде начин опхођења са женама.

“Ко је реаговао од нас када смо први пут причали о државном удару? Многи су ми се смејали када сам указивао на то, а онда су почели отворено да позивају на пуч и државни удар. Што ћутите? Што се само неколико људи јавља. Неки кажу што сам хвалио Весића, који је дошао одавде или оданде, али тај се бори сваки дан, а пола људи се завукло у мишије рупе”, критиковао је он.

Вучић је казао да неки све знају по кафанама, а не стају у одбрану истине и странке.
“Је л’ позвао Бошко Обрадовић да ме ухапси, а колико нас је реаговало? Три, четири, пет…Јесте ли реаговали када је овај други Ђиласов и Јеремићев рекао ‘не можемо победити Вучића на изборима, па ћемо на улици’?”, упитао је он.

Вучић је критиковао функционере што не позивају новинаре да критикују такве ствари, а знају да позовају локалне медије када треба да им изађе лепша слика.

Додао је и да неће више бити тако да ће само он све носити на својим плећима. Навео је и да је проблем противника што се њих нимало не плаши, и што на сваком месту сви из странке то треба да покажу.

Check Also

На Дан заставе тробојке на институцијама и јавниом установама у општини Грачаница

У општини Грацаница за Дан заставе, српска тробојка као симбол победе и страдања али и …