Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница: Усвојен буџет за 2019. годину 

Грачаница: Усвојен буџет за 2019. годину 

На данас одржаној редовној осмој седници Скупштине општине Грачаница, одборници су усвојили су буџет за 2019. годину у износу од 7.439.178 евра.

Најважнија тачка односила се на усвајање буџета за период 2019-2021. године, а одборници су већином гласова усвојили буџет за наредну годину, који је образложио директор финансија општине Грачаница Славиша Ничић.

„Буџет за наредну годину износи 7.439.178 евра. Трошиће се у три категорије, за плате и дневнице 38,75%, за оперативне трошкове 18,50% и за капиталне инвестиције планирано је 3.180.546 евра или 42,75%“, казао је Ничић.

Ничић је истакао да су са буџетом упознати и грађани општине Грачаница. Према његовим речима организоване су јавне дебате, на којима су грађани имали могућност да дају сугестије и предлоге, односно укажу на приоритетне проблеме које би требало решити расположивим средствима наредне године.

Поједини одборници имали су примедбе са предлозима у вези капиталних пројеката и инвестицијама и на крају расправе за предложени буџет гласало је 15,док је троје одборника било уздржано.

Одборници су разматрали и извештај Ревизије о годишњим финансијским извештајима општине Грачаница на предлог председника општине Грачаница Срђана Поповића, на чији предлог је потом усвојена и одлука о оснивању Одбора за особе са посебним потребама, који ће како је одлучено чинити три члана.

Усвојен је предлог за трансфер и реалокацију средстава за економску категорију капиталне инвестиције и измени одлуке о покретању поступка експропријације земљишта за изградњу прве фазе пута кроз Грачаницу.

Одборници су једногласно усвојили Правилник о парцелацији, прописима и поступку за изградњу објеката и издавање грађевинских услова за грађевине у надлежности Општине, као и предлог одлуке о забрани изградње хотела и мотелаи осталих објеката намењених за смештај и дневни одмор на делу пута између ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу и кружног тога у Чаглавици.

Под тачком разно одборници су усвојили предлог да се у циљу побољшања безбедносне ситуације на деоници пута између ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу и кружног тога у Чаглавици што пре уведе видео надзор, обнови јавна расвета и изврши инспекцијски надзор делатности тамошњих мотела.Одборник из Кишнице Имри Ајети је од колега одборника затражио подршку за отварање нових радних места у новој школи у Кишници, у којој би, као техничко особље, били ангажовани албанци из тог места. Он се још једном захвалио општини Грачаница што је обезбедила земљиште за изградњу школе.

Седницом је руководио председник тог тела Љубиша Караџић.

Извор и Фото: Општина Грачаница

Check Also

Гуцати и Харадинај и данас пред судом у Хагу

Додатним саслушањем Зденке Пумпер, првог сведока Специјалозованог тужилаштва, која је током претходне недеље четири дана …