Главна / Друштво / Међународни дан старијих особа

Међународни дан старијих особа

Међународни дан старијих особа прогласила је Генерална скупштина Уједињених нација 1990. године како би се нагласила важност осигуравања животне средине која се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба. Он се обележава 1. октобра сваке године.Проглашењем међународног дана старијих особа подстичу се државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу с њиховим способностима.
Савремено друштво карактерише постојање одређених клишеа за поједина животна доба, а за старост посебно. Будући да је за модерна друштва управо карактеристично повећање броја старијих становника и интензивирање старења становништва, парадоксално је да су управо у тим друштвима предрасуде и стереотипи о старима распрострањенији него икада пре. Овакви ставови приказују старије људе као слабе, оне „чије је време прошло”, неспособне за рад, физички и ментално споре, са неким поремећајем или неспособношћу или као беспомоћне. Предрасуде усмерене ка старим особама служе као социјални зид између генерација.
Многи стручњаци тврде да је слаба мотивација за активан живот понајвише последица односа друштва према старим особама и да до раскида веза са околином не долази зато што се стари ,,повлаче” већ стога што се друштво удаљава од њих.
Најчешћи стереотипи се односе на то да су стари људи они „чије време је прошло, да су беспомоћни, да ће постати сенилни, да су старије жене мање вредне од млађих жена.
Овај зачарани круг може се избећи разбијањем оваквих стереотипа и променом сопствених ставова о старим људима.
Треба знати да је свака друга особа старија од 65 година била на болничком лечењу због болести срца и крвних судова, а због малигних болести или са дијагнозом болести коштано-мишићног система и везивног ткива, на болничком лечењу нашла се свака трећа особа старија од 65 година.
Са старењем расте и ризик од деменције.
Чињеница је да су се у неким прошлим временима старије особе много више поштовале, од тога да је њихово мишљење важно као мишљење искуснијих, до тога да им се помогне на улици, уступи месту у јавном превозу или чекаоници, помогне приликом ношења терета. Данас смо све те облике лепог понашања негде заборавили.
Ипак, постоји једна неспорна истина. Свако ће једном бити стар. Сваком ће једном бити потребна нечија помоћ. Зато баш данас опомињемо…Испоштујмо старије, можда нам се та пажња једном узврати.

Check Also

Стојковић: Пријаве за пакет солидарности пензионерима до 15. децембра

Удружење пензионера у Грачаници спроводи активности у складу са тренутном епидемијском ситуацијом. Председник Удружења пензионера …