Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: РОСУ се повукле,извињења појединих амбасада

Ђурић: РОСУ се повукле,извињења појединих амбасада

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су се припадници специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије данас поподне око 16 часова. Он је за Тањуг рекао и да је Београд добио извињење од појединих западних амбасада, које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.
„То само показује од кога су поједини домаћи медији добијали информације да јединица РОСУ нема на северу”, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић пре тога је демантовао јмедијске наводе да су се РОСУ повукле са севера Косова и Метохије и да нико није ухапшен и задржан. Ухапшени су Немања Миловановић, Милош Милић, радници Центра за екологију и спорт, као и грађевински радници Никола Ђуровић и Ненад Гаљак и они су задржани у том објекту, рекао је Ђурић на другој ванредној конференцији за новинаре.

Он је истакао да се у овом тренутку на читавој територији Србије спроводе активности Војске и полиције у складу са наређењем председника Александра Вучића са циљем да се овакво понашање Приштине заустави. На питање да појасни шта то значи, Ђурић је поновио да је био јасан и прецизан.„О свему ћете бити благовремено обавештени”, рекао је Ђурић.

Он је тада изјавио да су специјалне јединице РОСУ још увек присутне на северу Косова.

Ђурић је рекао да РОСУ немају шта да тражи на северу КиМ и да нема права на то те да су присутни ту мимо гаранција НАТО да паравојне косовске јединице никад неће бити присутне на северу Косова. Он је истакао да се по трећи пут показало да српски народ на КиМ не може да рачуна на Кфор и Нато.„Први пут се десило кад су мене и још неколицину ухапсили, други пут кад је председник Вучић онемогућен да посети село Бање, сада ово данас…” рекао је директор Канцеларије за КиМ, пренео је Тањуг.

Он је истакао и да је лаж да се ово данас десило због унутрашњих игрица међу косовским политичарима. Ђурић је поручио Србима са КиМ да не брину и да је Београд, државно руководство и цео српски народ чврсто уз њих и да неће дозволити терор и прогон и насиље над њима. Он је поручио да ће након данашње ситуације „мало теже видети Вучића у Бриселу”.Он каже да Србија хоће компромис и мир, али да се „ни часа неће часити да заштити свој народ на КиМ у складу са међународним правом”.

Ђурић је најоштрије осудио изјаву потпаролке ЕУ Маје Коцијанчић која је поново позвала обе стране на уздржаност.

„Као да су Срби на КиМ поново напали сами себе, па обе стране позива на уздржаност. Сматрам да је ово врхунац безобразлука и неозбиљности у овако тешким околностима и да је то још једном доказало да ништа не треба да очекујемо од представника ЕУ“, рекао је Ђурић.

Извор: Танјуг

Check Also

Ракић преузео дужност министра администрације и локалне самоуправе

Након јучерашњег изгласавања нове Владе у Приштини председник Српске листе Горан Ракић преузео је дужност …