Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Нећемо толерисати насиље над Србима на Космету

Вучић: Нећемо толерисати насиље над Србима на Космету

Србија је на данашње насиље над Србима на северу Космета реаговала одмерено, мирно и сталожено, али је јасно упозорила да неће толерисати насиље над Србима, рекао је председник Александар Вучић током ванредног обраћања јавности. Поручује да, ако се албански представници у било ком тренутку одлуче за организовано насиље над српским народом, Србија ће пронаћи начин да заштити становништво. Позвао је Србе да буду мирни и да уклоне барикаде.

Додао је да ће се наставити разговори с представницима Албанаца али уз покушаје да то има смисла а не да се попуњава медијско време,

“Већ да дође до резултата чије провођење гарантује неко из међународне заједнице, а не као данас”, указао је председник.

Поручује да ће се дијалогом и разумом борити против безумља и неразумевања и намере оних који би ратовима и дугим цевима да уређују садашњост и будућност.

“Дуге цеви нас воде у тешку прошлост”, рекао је председник.

Подсетио је да је издао наређење начелнику Генералштаба да војска буде у највишем степену борбене готовости.

“Ми ћемо се као суверена земља понашати у складу са интересима, снажићемо армију и као што сам рекао у Митровици, поновићу за оне који нису разумели, чуваћемо мир готово по сваку цену. Ово ‘готово‘ кажем због безумља и ирационалног понашања оних који мисле да праве генералне пробе за прогон Срба са севера Косова и Метохије”, рекао је Вучић.

Упозорио је албанске представнике у Приштини да, ако се, у било ком тренутку одлуче за организовано насиље над српским народом, Србија ће пронаћи начин, не да било кога напада, већ да заштити становништво.

“Ни часа нећу часити”, поручио је.

Замолио је Албанце да је доалзе са дугим цевима и не нападају Србе и да не испитују стрпење српског народа и државе.

“И да подсетим међународне факторе, међународно-јаво правно је на страни Србије, да добро прочитају резолуцију 1244 и Бриселски споразум, и добро ће разумети све што сам говорио”, навео је Вучић и додао да му је најважнија безбедност и сигурност српског народа.

Захвалио је припадницима војске и полиције на приказаној одговорности и извршавању наређења надређених и додао да су они показали колико је Србија озбиљна и колико никада неће да угрози мир и колико је спремна да заштити ненаоружано становништво.

“Што се Албанаца тиче, ми са њима желимо дуготрајан мир, али он не мож да настане на темељима погрома, прогона српског живља и на политици дугих цеви на свака два месеца. Једанпут сам рекао, ‘Олује‘ и ‘Бљеска‘, за време док сам ја председник, неће бити”, поручио је Вучић.

“Угрожен мир с циљем сатанизације Срба” 

Како је навео, по трећи пут од 26. марта на апсолутно непримерен начин угрожен је мир, нападнут мир и покушано да се од Србије добије одговор који би Приштина могла да искористи, заједно са једним делом међународне организације, да сатанизују Србе.

То су, истакао је, учинили без било каквог права и супротно Биселском договору и споразуму и покушали на сваки начин да покажу да их ти споразуми не обавезују и, још горе, да имају подршку пре свега својих западних савезника.

“У операцији је учествовало између 110 и 130 припадника косовских безбедносних снага, сви Албанци, сви под дугим цевима, а заузели су приступне саобраћајнице и све објекте у близини Газивода, брутално малтретирали више лица, а четвори држали као таоце”, рекао је председник.

Молба Србима да напусте барикаде

Председник је позвао Србе са КиМ да буду мирни и замолио Србе из Зубиног потока и Косовске Митровице да напусте барикаде, и да се врате кућама.

“Молим их, немам права да захтевам, да то учине и да и убудуће увек питају своју државу Србију, да разговарају са нама и да се понашамо достојанствено, озбиљно и одговорно”, рекао је вечерас Вучић.

“Они немају шта да траже на северу Косова са дугим цевима”, додао је Вучић.

У акцији је, како је навео, учествовало између 110 или 130 припадника косовских специјалних полицијских снага.

Вучић је упитао шта уопште значе договори са ЕУ и са НАТО-ом ако их Приштина не поштује.

“Наоружани Албанци на северу Косова, по договору који смо постигли, могу да се појаве само уз испуњење два услова: уз одобрење НАТО-а и уз пуну сагласност локалне српске заједнице”, рекао је Вучић.

“Не знам да ли су имали сагласност НАТО-а, а други услов је у потпуности погажен. Нико Србе није питао, нико их није обавестио”, рекао је председник.

Да ли то значи, упитао је, да договори које постижемо у Бриселу, не само у ЕУ, већ и са НАТО, вреде док траје прес конференција, а после ништа.

“Или ћемо имати још 15 оваквих акција у којима је само питање тренутка кад ће неко да страда”, запитао је Вучић.

“Данас се видело да српска суза нема родитеља, да морамо сами о себи да бринемо, да наш народ нема на кога да се ослони осим на себе и своју српску државу”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Кфор у првом саопштењу рекао да нема информације о присуству РОСУ, у тренутку када је већ свима била позната информација да су они у околини Газивода.

Указао је и да је данашњима ктом специјалних јединица РОСУ погажено више међународних споразума, договора и докумената.

“Прекршен је члан девет првог бриселског споразума који уређује ланац командовања, и то тако што Срби ни на који начин нису били обавештени о тој акцији, при чему су свих 110 до 130 припадника РОСУ били Албанци,који нису имали везе с косовском полицијом север, нити са регионалном командом коју инаце води Србин”, навео је Вучић.

Како је рекао, такође је договорено да ће регионални командир сарађивати с другим командантима, а ни то није поштовано, јер нико од команданата српске националности није обавештен о акцији.

Погажени су још Споразум о слободи кретања, Резолуција 1244, на коју се не обазиру ни Албанци, али ни њихови западни савезници, додао је председник уз констатацију да је погажен и војно-технички споразум и то у више тачака, а посебно у делу који се односи на улогу Кфора.

Подсетио је да се поставило питање зашто није ишао у Њујорк да се састане са Хашимом Тачијем.

“О чему да разговарамо? Је л’ Албанци имају да нам кажу нешто друго осим да нам прете ратом? Ја не зовем Србе да се уједине против Албанаца, зовем их да се ујединимо у борби за истину. Још три пута ако се овако нешто понови, то више ни неће бити вест. Ни за Србе са севера Косова више неће бити вест. Брутално су лагали да никога нису задржавали и приводили”, истакао је Вучић.

Додао је да ћемо неку форму разговора морати да имамо, “па и са оваквим провокаторима, а због српског народа”, али да то треба оставити руководству Србије, указавши да је поверење због свих превара изгубљено.

Рекао је да се нажалост, и данас видело колико је био у праву када је говорио да дијалог није стигао ни близу споразума.

То је, како је рекао, зато што косовски Албанци нису жели споразум и не желе га, већ желе нове нападе и са таквом политиком ће наставити.

“Лагаће да желе договор и радиће на понижењу Србије и заузимању севера Косова. Немојте да имате илузија да ће бити другачије”, поручио је председник.

Истакао је да ће одлуку о спуштању борбене готовости оружаних снага донети након процене и у договору с начелником Генералштаба Војске Србије.

“Никога не угрожавамо. И данас видимо колико војска може да буде одвраћајући фактор у превенцији било каквих сукоба”, закључио је.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Лајчак о дијалогу Београда и Приштине са највишим немачким званичницима

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак у Берлину се састао са немачким председником Франком Валтером Штајнмајером, …