Главна / Вести / Косово и Метохија / На северу Косова мирно, Срби се повукли са барикада 

На северу Косова мирно, Срби се повукли са барикада 

Посланик Српске листе Игор Симић рекао је јутрос да су барикаде повучене из општине Зубин Поток, након апела председника Србије Александра Вучића, наводећи да се напетости “осећају у ваздуху”, али да је ситуација мирна.

“Оно што се јуче десило на нашу испружену руку мира биле су дуге цеви људи са фантомкама што је изазвало нервозу код грађана, пре свега, у општини Зубин Поток”, рекао је Симић за РТС.Истакао је да је затражена реакција Београда и заштита грађана и имовине.

Симић је изразио наду да су у Приштини, као и они у амбасадама који доносе одлуке и могу да утичу на Албанце, свесни колико је јуче тешко било сачувати мир у Зубином Потоку, колико су држава Србија и руководство локалне самоуправе уложили огромне напоре да се ситуација смири и да Срби не наседну на провокацију на Газиводама.

Према његовим речима, то је нешто што се не сме поновити.

Коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија да у Газиводе није дошао да би провоцирао, Симић каже да је то изјава коју не можете коментарисати.

Небитно је, наводи Симић, шта је била његова намера, али оно што је изазвао на терену могло је да угрози мир на северу Космета.

“Доћи у чисту српску средину са више од 100 наоружаних специјалаца са дугим цевима фантомкама је имало за циљ завођење дисциплине и мишића”, рекао је Симић.

Каже и да се никада не могу предвидети ствари у будућности на Космету и да се показало да Приштина не може да испоштује оно шта су се договорили и сагласили.

“Бојим се да након јучерашњег догађаја такве ситуације могу да буду окидач за много горе ситуације него јуче и много гору реакцију грађана који желе да заштите неку своју слободу и мир који су изградили за ових 19 година на северу КиМ”, рекао је Симић.

Он је потврдио да су посланици Српске листе и даље у опозицији и да ни на који начин не желе да дају легитимитет акцијама попут ове која се догодила јуче на Газиводама.

Извор: РТС

Check Also

Стано: Лајчак је само објаснио да међународни споразуми предвиђају и уставна прилагођавања

Kоментаришући оптужбе представника приштинских власти на рачун специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, које су се …