Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Без подршке Русије нема решења за проблеме на КиМ

Ђурић: Без подршке Русије нема решења за проблеме на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да су српско-руски односи уткани у саме корене српске независности и државности, и да је Србија данас поносна на своје пријатељство са Русијом.

Ђурић је, за Телевизију Мост из Звечана, рекао да без подршке Русије нема решења за проблеме на Косову и Метохији и да посебно нема позитивног решења када је реч о положају Срба и српским интересима.

„Зато је важно што ће се 14. пут срести председник Србије Александар Вучић са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Њихов добар лични однос је залог и за добре међудржавне односе и ми очекујемо даљи напредак у тим односима, како у политичкој, тако и у економској сфери, а посебно на Косову и Метохији са великим надама и са много љубави гледамо на неговање српско-руских односа“, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију се овом приликом осврнуо и на упад специјалаца такозване косовске полиције на језеро Газиводе током прошлог викенда, истичући да би било наивно помислити да је неко тако неодговаран и опасан потез повукао само због унутрашњополитичких разлога.
Према његовим речима, очигледно је да неко на тај начин покушава да насилним актима успостави ново стање на терену.

„Такво понашање, осим што је неодговорно, јесте и опасно, и не верујем да је тако нешто било могуће без прећутне или експлицитне сагласности оних који су задужени да у нашој јужној покрајини обезбеде мир а не да подстичу овакве акте насиља“, истакао је Ђурић, поручивши да Србија никоме неће дозволити систематске нападе или кршења људских права Срба на Косову и Метохији.

Поводом последње серије крађа стоке од српских пољопривредника на КиМ, Ђурић је казао да ће Србија наставити да ради на стварању безбеднијег амбијента и да никада никоме неће дозволити да се понови 1999. или 2004. година, те да у том смислу Срби у нашој јужној могу мирно да спавају јер је Србија уз њих.

„Наш народ на Косову и Метохији је нажалост генерацијама навикао на притиске и то није нешто на шта увек можемо да утичемо, али наша обавеза је да помогнемо људима да се носе са том тешком ситуацијом и ми ћемо тој дужности одговорити на правилан начин“, поручио је Ђурић.

„Свако ко је у претходном периоду претрпео штету може да се обрати органима локалне самоуправе и директно Канцеларији за Косово и Метохију и урадићемо све да људи буду обештећени. Ових дана имамо разговоре и са осигуравајућим друштвима и банкама, и потрудићемо се да од следеће године сви пољопривредни произвођачи, посебно они који се баве сточарством, буду потпуно осигурани од крађе и то ћемо платити за све људе који се баве сточарством на Косову и Метохији“, рекао је Ђурић за ТВ Мост.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Здрава породица и предан рад су рецепт за срећу у животу

Да пензионерски дани могу бити слатки као овогодишњи род грожђа у Великој Хочи, говори пример …