Главна / Друштво / Задовољавајућа безбедносна ситуација оцењено на састанку представника Општине, Полиције и Кфора

Задовољавајућа безбедносна ситуација оцењено на састанку представника Општине, Полиције и Кфора

Безбедносна ситуација у општини Грачаница је задовољавајућа, оцењено је на данас одржаном састанку представника Општине Грачаница, КФОР-а и Полиције Косова. Повећан број полицајаца у Грачаници.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да је договорено редовно одржавање састанака у циљу праћења безбедносне ситуације, као и предузимања превентивних мера и решавање безбедносних проблема.

„Од преузимања дужности председника Општине, инсистирамо да сарадња са безбедносним струкутрама буде што чешћа. Овакав вид састанка је пре свега превентива, јер желимо да предупредимо било какве ситуације које могу да угрозе безбедност грађана. Већа је видљивост полиције и КФОР-а, боља је размена информација и безбедносна ситуација се из дана у дан поправља“, казао је Поповић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић осудио је инциденте који су у последње време били усмерени према Србима и њиховој имовини широм Косова, истакавши да они не доприносе миру којем сви тежимо.

„Искрено се надам да ће полиција урадити свој посао, решити последње али и старије случајеве, како напада, тако и крађа, и тиме послати сигнал људима који се баве криминалом да то не могу да раде“, додао је Поповић.

Командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић каже да је, у односу на целокупну територију Косова, број инцидената у општини Грачаница у последња три месеца смањен.

„Грађани не треба да буду забринути, јер у местима где је српско становништво већинско број инцидената, попут крађа, је смањен. Када је општина Грачаница у питању мали пораст инцидената имамо на делу магистралног пута Приштина-Скопље, односно на деоници од Чаглавице до излаза из Лапљег Села, углавном су у питању крађе и разбојништва у бизнис зони“, казао је Трајковић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић и командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић потписали су споразум о уступању општинских просторија у Доњој Гуштерици и Лепини за стално присуство и рад припадника полиције.

Трајковић је казао да је из Министарства унутрашњих послова промењена категорија полицијске станице у Грачаници – из Ц у Б категорију.

„То конкретно значи да ће у Грачаници бити повећан број полицајаца. Б категорија предвиђа да полицијска станица треба да има од 55 до 120 полицајаца. На основу ранијих састанака и договора број полицајаца ће бити повећан у рубним деловима општине Грачаница, од које смо добили две канцеларије у којима ће полицијски службеници обављати своје дужности“, казао је Трајковић.

Састанку су присуствовали и припадници словеначког КФОР-а, односно Тима за везу и надгледање.

Договорено је да се састанци на којим ће се подносити безбедносни извештаји и процењивати безбедносна ситуација одржавати једном месечно. На наредном састанку требало би да присуствују и директори општинских одељења за катастар, урбанизам, здравство, образовање, инспекције и јавних служби.

Check Also

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ …