Главна / Друштво / Педијатрији у Лапљем Селу уручени вредни апарати

Педијатрији у Лапљем Селу уручени вредни апарати

Удружење Српско-америчка медицинска асоцијација из Америке, које већ неколико година помаже Србији, уручило је данас медицинске апарате Педијатријској клиници у Лапљем Селу у вредности од 8.000 долара.

До ове сарадње, односно донације, дошло је захваљујући недавно преминулом лекару Миљану Крџићу и његовим сестрама које су, након његове смрти, наставиле контакт са овом организацијом из Америке и тако договориле овај вид помоћи.

„Први пут смо на Косову и драго нам је да смо данас овде и да смо успели да помогнемо деци у Лапљем Селу апаратима који су били неопходни болници“, истакао је Иван Аксентијевић, председник Удружења Српско-америчка медицинска асоцијација и додао да ће наставити да помаже српском народу на КиМ.

Изразивши захвалност, како организацији из Америке тако и члановима породице Крџић, управник интерно-педијатријске клинике у Лапљем Селу проф. др Драгиша Рашић истакао је да су апарати које су добили веома значајни за рад ове клинике.

„Ради се о опреми која је веома битна за ургентну педијатрију, то су  дефибрилатор, монитор за интезивно праћење пацијената, пулсни оксигенометар и још неке ствари које иду уз све то. Дуги низ година били смо без ове опреме, а с обзиром на тип и значај ове установе за Србе нa КиМ, ово је од великог значаја јер се овде у току године уради око 8.000 прегледа и око 500 хоспитализација“, нагласио је проф. др Драгиша Рашић.

Он је уручио захвалнице америчкој организацији и постхумно др Миљану Крџићу, коју је преузела његова сестра проф. др Биљана Крџић.

„Захваљујем се у име породице Крџић и у Миљаново име америчкој асоцијацији која је све ово реализовала. Идеја је била Миљанова и он је био презадовољан када је остварио сарадњу и да је данас жив да ово види био би пресрећан“, казала је др Биљана.

Удружење Српско-америчка медицинска асоцијација из Америке већ годинама помаже здравствене институције у Србији потребном медицинском опремом.

Check Also

Лончар обишао рањеног Софронијевића

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар обишао је данас Срећка Софронијевића, рањеног …