Главна / Вести / Косово и Метохија / Гост Дневника РТВ Грачаница пуковник Ник Дучић, командант војне базе Бондстил

Гост Дневника РТВ Грачаница пуковник Ник Дучић, командант војне базе Бондстил

О тренутној безбедносној ситуацији, акцијама КФОР-а и последњим дешавањима на Косову гостујући у Дневнику РТВ Грачаница, говорио је командант војне базе Бондстил, пуковник Ник Дучић. Интервју преносимо у целости.

Како оцењујете тренутну безбедносну ситуацију на Косову?

“Видим да је ситуација иста, дакле мирна и стабилна као када сам ступио на дужност у марту. Имали смо пар дана када је било потребно повећати пажњу али су то били неки појединачни случајеви, било је пар организованих политичких посета. Није било насилних ситуација”.

Колико је припадника КФОР-а тренутно на Космету у циљу очувања мира и стабилности?

“Нас је 4.000 овде на Косову из 29 земаља и уколико је то потребно можемо да повећамо тај број”.

Последња дешавања на северу Космета су узнемирила српску заједницу, да ли је сматрате оправданом?

“Мислим да је утицало само на мањи део српске заједнице али и на албанску заједницу. Након 5 дана ми ето причамо о вожњи бродићем на језеру али Ви знате да се истовремено у Приштини одвијао протест о којем се није причало у медијима. Није било инцидената и нико није ухапшен. Ја не бих претеривао већ би ово гледао радије као унутрашњи политички потез”.

Која је ваша порука свим заједницама које живе на Косову?

“Све заједнице молим да учествују у раду својих локалних самоуправа. Грађани треба да изразе своје ставове о својим и потребама своје заједнице. Треба да наставе мирољубивим гласом, да врше утицај на своје политичке представнике и када се не слажу са њиховим потезима. Ми као КФОР наставићемо да сарађујемо са заједницом и да се одазивамо на позиве из заједница,као и да учествујемо на разним догађајима. Ја молим грађане да вести које се често објављују не схватају превише емотивно јер понекада речи којима је нешто описано не осликавају праву истину”.

Check Also

Петар Петковић: Фон Крамон покушала да од Срба са КиМ направи легитимне мете у које је дозвољено пуцати

Нескривена албанска лобисткиња Виола фон Крамон покушала је вечерас да од Срба са Косова и …