Главна / Друштво / Др Ракочевић: Тренутна епидемиолошка ситуација задовољавајућа

Др Ракочевић: Тренутна епидемиолошка ситуација задовољавајућа

Тренутна епидемиолошка ситуација у Грачаници је задовољавајућа и још увек нису чекаонице пуне пацијената, изјавила је гостујући у Јутарњем програму педијатар Дома здравља Соња Ракочевић.

„Сезона грипа још увек није почела, због чега су и чекаонице још увек празне. Дом здравља Грачаница током октобра добија планиране дозе вакцине против сезонског грипа и молим све људе који се сваке године вакцинишу да се на време обавесте у Дому здравља о почетку вакцинације. Што се тиче епидемијe морбила, она је још увек актуелна и на снази je појачан надзор. На територији централног Косова последњи случај морбила био је у мају, али је надзор и даље појачан“, истакла је др Ракочевић.

Она је нагласила да је на недавно одржаном трећем Међународном конгресу  било доста речи о великом кашљу, који се на велика врата враћа.

„Подигли смо надзор на виши ниво и када је велики кашаљ у питању, а он се најчешће јавља код деце која нису вакцинисана, до трећег месеца живота и код старијих од 65 година. Редовна вакцина против великог кашља прима се са два и по месеца а ревакцина у другој години. Новина је да ће се 2020. године увести тровалентна вакцина, ацелуларна и та вакцина ће се примати  на поласку у школу, дакле у шесто, седмој години,  и у 14.  заједно са дифтеријом и тетанусом и то је такозвана Tdap вакцина “, нагласила је др Ракочевић.

Календар вакцинације се мења из године у годину, а од пре две године уведена је обавезна ревакцинација одраслих на сваких 10 година против тетануса.

Check Also

Comnet најоштрије осуђује претње упућене новинарки Информера Милици Дакић

Удружење електронских медија Comnet најоштрије осуђује бруталне претње, које су путем друштвених мрежа  упућене новинарки …