Главна / Друштво / Др Ракочевић: Тренутна епидемиолошка ситуација задовољавајућа

Др Ракочевић: Тренутна епидемиолошка ситуација задовољавајућа

Тренутна епидемиолошка ситуација у Грачаници је задовољавајућа и још увек нису чекаонице пуне пацијената, изјавила је гостујући у Јутарњем програму педијатар Дома здравља Соња Ракочевић.

„Сезона грипа још увек није почела, због чега су и чекаонице још увек празне. Дом здравља Грачаница током октобра добија планиране дозе вакцине против сезонског грипа и молим све људе који се сваке године вакцинишу да се на време обавесте у Дому здравља о почетку вакцинације. Што се тиче епидемијe морбила, она је још увек актуелна и на снази je појачан надзор. На територији централног Косова последњи случај морбила био је у мају, али је надзор и даље појачан“, истакла је др Ракочевић.

Она је нагласила да је на недавно одржаном трећем Међународном конгресу  било доста речи о великом кашљу, који се на велика врата враћа.

„Подигли смо надзор на виши ниво и када је велики кашаљ у питању, а он се најчешће јавља код деце која нису вакцинисана, до трећег месеца живота и код старијих од 65 година. Редовна вакцина против великог кашља прима се са два и по месеца а ревакцина у другој години. Новина је да ће се 2020. године увести тровалентна вакцина, ацелуларна и та вакцина ће се примати  на поласку у школу, дакле у шесто, седмој години,  и у 14.  заједно са дифтеријом и тетанусом и то је такозвана Tdap вакцина “, нагласила је др Ракочевић.

Календар вакцинације се мења из године у годину, а од пре две године уведена је обавезна ревакцинација одраслих на сваких 10 година против тетануса.

Check Also

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ …