Главна / Друштво / Обележено 100 година од ослобођења Грачанице и Приштине у Првом светском рату

Обележено 100 година од ослобођења Грачанице и Приштине у Првом светском рату

Данас је у Грачаници обележено 100 година од ослобођења Грачанице и Приштине у Првом светском рату.

На спомен обележје Палим борцима у рату од 1914-1918. где је данас служен парастос, венце су положили председник општине Грачаница, председник  Привременог органа општине Приштина, представници Косовског управног округа и Удружења потомака палих бораца у Првом светском рату.

Парастос палим борцима служио је отац Саво Шмигић, који је истакао да њихов пример треба да нам буде свима наук.

„Нека је вечни покој и слава и хвала свима онима који су те, не тако давне 1918., ослободили Приштину и Грачаницу и централно Косово. Нека је њима вечан спомен и покој душама њиховим, а нама нека њихов пример буде за наук“, истакао је након парастоса отац Саво Шмигић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић нагласио је да је данас најважније да сачувамо слободу свог народа и своје породице, која ће увек доносити добре одлуке и која ће нас учити добрим делима.

„Стогодишње искуство ће нам стотину пута поновити не продајте своја имања, чувајте своју традицију, културу и језик не остављајте своје светиње, сетите се колико је уложено милиона живота који су нам доносили слободу. Све ово о чему говоримо налази се у нама и даје нам велику предност да мудрошћу, водећи се искуством из наше историје савладамо садашње време у коме се нашао наш народ, да у њему живимо као људи, а никад као нељуди – ово су речи нашег светог патријарха Павла. Оне стоје и одређују нашу слободу, са њима достојно обележавамо и ову годишњицу. Са њима ћемо се увек враћати својим породицама и својој деци. Са њима ћемо са овог места из наше Грачанице поручити целом свету да слобода и борба за мир немају алтернативу и да су засновани на жељи да градимо будућност за нашу децу и да останемо на нашим огњиштима. Зато је данашња годишњица прича о слободи у којој сви имамо удела, и борби за мир у који се могу укључити сви људи добре воље и чистог срца“ , истакао је Поповић.

На данашњи дан пре сто година победничке војске Србије и Француске, на челу са генералом Шарлом Транијеом, ушле су у Приштину и у знак овог догађаја заједнички су поставили плочу, која је симбол захвалности и вечног пријатељства ова два народа. Обележавање стогодишњице Првог светског рата почело је полагањем цвећа на гробљу у Приштини на споменик погинулим француским војницима.

Обележавање 100 година ослобођења Приштине и Грачанице у Првом светском рату организовала је Културно-просветна заједница Косова и Метохије, у сарадњи са Епархијом рашко-призренском и општином Грачаница, а догађај је увеличало и појење  хора Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Check Also

Удружење Краљевина Србија у посети КиМ; уручена помоћ социјално угроженим породицама и деци

Председник удружења „Краљевина Србија“, које ради под покровитељством ЊКВ Престолонаследника Александра, Саша Шушић и чланови …