Главна / Друштво / Хитна помоћ у Лапљем Селу функционише без проблема

Хитна помоћ у Лапљем Селу функционише без проблема

Хитна помоћ у Лапљем Селу је једна од радних јединица Дома здравља “Грачаница” и она тренутно функционише без проблема, истакла је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, начелница ове службе др Марина Мадић.

„Оно што је за нас битно јесте да излазимо на терен у оним случајевима где је пацијенту угрожен живот и самим нашим изласком на терен омогућујемо скраћење временског збрињавања пацијента, односно време транспорта пацијента ка одређеној здравственој установи“, нагласила је Мадићева и додала да екипе Хитне помоћи пружају помоћ на терену у току  примарног санитетског транспорта, као и у јединицама Хитне медицинске помоћи, која ради 24 часа дневно.

Хитна служба у Лапљем Селу постоји више од десет година, а њене екипе покривају углавном централно Косово али по потреби и шири регион. Када је стручни кадар у питању, Мадићева је истакла да тренутно има довољно лекара, медицинских сестара и техничара.

„Тренутно је нас двоје специјалиста ургентне медицине, а остало су лекари опште медицине. Имамо пет екипа и свака екипа има свог лекара, четири техничара, једног лаборанта и диспичера, а на терен углавном излазе лекар, два техничара и возач“, нагласила је Мадићева.

Она је истакла да Хитна помоћ има пет санитетских возила, а од тога су три старија са пређеном великом километражом.

„Поред терена у локалу ми радимо и транспорт  пацијената до већих здравствених центара у ужој Србији. Од пет санитетских возила два су новија, која су поклон општине Грачаница“, нагласила је др Марина Мадић, која је навела да постоје и пацијенти који користе добру вољу лекара и понекад зову без потребе.

Check Also

Преминуо Предраг Марић

Дугогодишњи начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић преминуо је од последица ковида-19, потврђено је …