Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница: Одржана Свечана академија поводом 70. годишњицеНародног позоришта Приштина

Грачаница: Одржана Свечана академија поводом 70. годишњицеНародног позоришта Приштина

Свечаном академијом  и сценским спектаклом у оквиру којег је приказан развојни пут „Народног позоришта Приштина“,  у Грачаници је данас обележена 70. годишњица постојања ове институције културе.

Обраћајући се присутнима,позоришни редитељ Небојша Брадић рекао је да сваки пут кад дође на Косово и Метохију осећа „нешто више иако пореклом није са ових простора“.

Као и моји сународници забринут сам за културно наслеђе КиМ  које је угрожено и за које постоје покушаји  фалсификовања идентитета као и на болну равнодушност моћних, а и оних немоћних“, казао је Брадић.

Брадић је истакао да је најважније то што „ приштинско Народно позориште и  поред тога што 20 година није на својој мнатичниј сцени и даље живи , ради и носи тај позоришни пламен који ће носити и вечерас на још једној премијери представе“.

Присутне је поздравио и позоришни редитељ  Мауриси Фаре,  швајцарски редитељ  родом из Каталоније, који је са Народним позориштем приштина сарађивао на представама „Ревизор“ и „Дантонова смрт“.

Маурисио Фаре је на шаљив начин испричао како је доживео сарадњу са приштинским позориштем и сам боравак на Ким.

„Много ме је изненадио однос позоришта и публике. Показали сте ми да за постојање позоришта није потребна зграда. Кућа може да изгори и да се сруши  али једно позориште не.  Зато што је позориште једна душа, а једна душа се не може уништити“,казао је Фаре.

На крају свечаности, директор народног позоришта Приштина Предраг Радоњић уручио је плакете заслужним радницима ове културне институције, као и осталим институцијама и појединцима са којима је остарена успешна сарадња, међу којима су се нашли и РТВ Грачаница, ТВ Мост и ТВ Пулс.

Свечаност поводом 70. годишњице приштинског Народног позоришта биће настављена и вечерас премијерним извођењем представе “Женидба”, рађене по мотивима комедије Николаја Васиљевича Гогоља.

Check Also

Вучић сутра са представницима Срба са КиМ

Председник Александар Вучић састаће се сутра са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и …