Главна / Вести / Косово и Метохија / Народно позориште Приштина успешно обележило свој јубилеј

Народно позориште Приштина успешно обележило свој јубилеј

Свечаном академијом обележено је 70 година постојања Народног позоришта Приштина у Грачаници. Гостујући  у јутарњем програму Телевизије Грачаница, директор Предраг Радоњић рекао је да је ово био један леп дан за Грачаницу .

„Премијером Гогољеве „Женидбе“ у режији Милана Караџића Народно позориште „Приштина“ у Дому културе у Грачаници обележило је 70 година постојања. Публика је глумце током представе награђивала аплаузима. Поставку Женидбе у изођењу Народног позоришта из Приштине чине глумци: Милан Васић, Аника Грујућ, Игор Дамњановић, Бранко Бабовић, Милорад Капор, Милена Јакшић, Бојан Стојчетовић.Женидба” је комедија славног руског писца Николаја Васиљевича Гогоља, који чину женидбе у многоме прилази као траги комичној појави. Говори, наравно, о покушају да се направи брачна веза између двоје младих, међутим, све се завршава без срећног краја, реко је Радоњић.

Поред свих обавеза НПП успело је да отвори и изложбу, а и публикацију .

„Изложбу је припремио Горан Стојчетовић, који је окупљенима на отварању појаснио о каквим се фотографијама ради, које временске периоде обухватају и ко је најзаслужнији за ова уметничка остварења из домена фотографије. Публикацију је припремио и уредио Радосав Стојановић, који је и сам у једном периоду био директор Народног позоришта, у сарадњи са Радмилом Кнежевић. Причали смо о томе кроз шта је све приштинско позориште прошло и колико је оно специфично, не само након 1999. године, већ и пре тог периода. Ипак, успели смо захваљујући Музеју позоришта Србије, Стеријином позорју, мноштву приватних лица и уз велики труд, да прикупимо и комплетирамо многе податке.“.

До краја године очекује се још једна нова дечија представа, коју ће припремити ово позориште.

 

 

Check Also

Положај, угроженост и употреба српског језика

Поводом Међународног дана матерњег језика 21. фебруара, Дом културе „Грачаница“ организује трибину „Српски језик на …