Главна / Друштво / Председник Поповић и министар Рикало пошумљавали Грачаницу, а потом разговарали са пољопривредницима

Председник Поповић и министар Рикало пошумљавали Грачаницу, а потом разговарали са пољопривредницима

Укупно 42.000 садница црног и белог бора биће, у наредних месец дана, засађено на 15 хектара површине на локацији изнад Грачанице и Новог Бадовца. Прве саднице овог дрвећа посадили су председник општине Грачаница Срђан Поповић и министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја Владе Косова Ненад Рикало.
Циљ садње тог зимзеленог четинарског дрвећа је повећање пошумљености општине Грачаница, али и свести грађана о значају шума и о томе да сваки појединац треба да учествује у очувању животне средине.

Према речима председника општине Грачаница Срђана Поповића ово није једина локација која ће бити пошумљена.

“Имамо још пар локација у општини Грачаница које су без дрвећа и којима је преко потребно пошумљавање. У наредних месец дана засадићемо 42.000 садница бора на 15 хектара површине. Ово је прва фаза пошумљавања и што је веома важно министарство пољопривреде и шумарства има план да се у наредном период настави са оваквим акцијама. Ово је веома важно за заштиту животне средине, а осим тога простор ће учинити још лепшим”, казао је Поповић.

Министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја Ненад Рикало истиче да је данас започета акција улагање за будућност и здраву животну средину.

“Шумарство је неправедно запостављено и овим поступком то мењамо. У плану је да у 2019. години у општини Грачаница овим садницама пошумимо још доста хектара. Зато је јако битно и да све шуме које сада имамо сачувамо, да подигнемо проценат под шумама, јер осим биолошког и животног ефекта имају и економски ефекат. Голети које се на оваквим локацијама могу видети настале су јер је човек уништио шуму, а за 15, 20 година овде ћемо имати врло лепу и густу шуму која ће карактерисати ову општину”, казао је Рикало.

Поповић и Рикало обишли домаћинство Бојана Јевтића у Добротину

Председник општине Грачаница Срђан Поповић и министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја Ненад Рикало обишли су домаћинство Бојана Јевтића из Добротина, коме је недавно дониран пластеник.

Осим Јевтића пластенике су добили још три породице из општине Грачаница у циљу развоја и подстицаја развоја пољопривредне производње.

Са истим циљем и у оквиру подршке пољопривредницима, председник Поповић је пре пар дана у у Земљорадничкој задрузи у Доњој Гуштерици уручио 13 мотокултиватора за исто толико пољопривредника на териотрији локалне самоуправе.

Већа улагања у пољопривреду

Након обиласка домаћинства Јевтића у Добротину, председник општине Грачаница Срђан Поповић и министар пољопривреде Ненад Рикало одржали су састанак са пољопривредницима са територије општине Грачаница. У Дому културе у Доњој Гуштерици разговрали о актуелним проблемима са којима се пољопривредници суочавају, као и о могућностима решавања тих проблема.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић најавио је већа улагања у пољопривреду, истакавши да је први корак стављање у функцију Земљорадничке задруге.

Министар пољопривреде Ненад Рикало најавио је промену око исплата субвенција за пољопривредну производњу.

„То значи да ће се субвенције додељивати нпр. по килограму испорученог жита. Лиценцирана откупна станица издаваће потврду о количини жита на основу које ће пољопривредник добити субвенцију. Они који добро раде добиће више, они који лоше раде добиће мање. Неки просек је око 3.500 килограма по хектару“, казао је Рикало.

Око стотинак пољопривредника имало је прилику да постави питања и дају предлоге у циљу развоја пољопривреде. Један од главних предлога био је да се направи лабораторија за испитивање земљишта, као и поједностављање процедура за добијање пољопривредних грантова, док су они који се баве пчеларством затражили садњу медоносних биљака.

Check Also

У Грачаници последњих недеља повећан број инфицираних корона вирусом

Због празничних окупљања  у Грачаници је последњих недеља знатно повећан број инфицираних вирусом Ковид 19. …