Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Кажу мењају се ствари у свету, где је ту Качаник

Вучић: Кажу мењају се ствари у свету, где је ту Качаник

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Астани, поводом истраживања Цесида да је 44 одсто грађана Србије против разграничења, да треба имати у виду шта промене у свету реално мењају на терену.

“Обично не коментаришем истраживања. Шта то значи 44 одсто људи је против разграничења? Јел то значи да је 44 одсто за независно КиМ у целини, таквих свакако има осам до 12 одсто грађана, или сви мисле да је Качаник српски, или су сви стрпани у исти кош”, упитао је Вучић.

Вучић је новинарима рекао да верује да је већи број против, а то види и у својој странци.

“Највећи део људи у мојој странци мисли да не треба да се договарамо, да ће време да дође, да ћемо да дочекамо нешто што ће да нам се деси као божја помоћ. Не знамо шта, али нешто ће да се деси”, рекао је он.

Вучић је истакао да, када питате људе шта ће да се деси, они кажу мењају се ствари у свету.

“Питао бих шта те промене реално мењају на терену. Кажу напредују наши Руси и Кинези. Имамо дивне односе са Русијом, Кином, али какве то везе има са Качаником, шта ћемо да радимо када нападну наш народ на северу Косова. Да 500 пута зовем Јенса Столтенберга, јер ако бисмо ушли на север, НАТО би то протумачио нападом и имали би сукоб са том војном алијансом”, подвукао је председник Србије који борави у Астани.

Вучић је казао да опозиција подстиче такве теме јер морају да пронађу нешто чиме би добили гласове, а имају сви заједно много мање гласова.

“Ја сам одлично разумео вољу грађана, да смо и када не разумемо нешто, увек против. Схватио сам да су људи против, али сам мислио да је проценат много већи, 75 одсто”, рекао је Вучић, додајући да су против нечег за шта ни не знају шта је.

Навео је да је његово да поштује вољу грађана.

Председник Србије је, поводом помињања у Европском парламенту могућности решења за Косово разграничењем, поручио да они могу да закључују шта желе, а да је наше да штитимо наш интерес.

“Не знам какве то везе има са њима, али добро. Има везе са свима у свету, најмање са Србима и Албанцима. Њих нико не треба да пита. То нема везе са реалношћу. Погледајте шта се збива у Приштини, у свету.

Тежак период очекује многе светске силе, због унутрашњих проблема”, рекао је Вучић новинарима.

Указао је да је пропао референдум у Македонији, да избори у РС нису донели од њих жељене резултате.

“Ми ћемо да се трудимо да градимо добре односе, а они имају не малу главобољу. Они нека закључују шта хоће, а наше је да штитимо своје интересе”, рекао је он.

Вучић је казао да је њему важно да остане запамћено да је у једном тренутку, пре шест до осам месеци, говорио шта је нада и шанса за компромис и шта су Срби могли да добију.

“Остаће записано да грађани то нису желели, па ћемо видети шта ћемо имати за 20-30 година, да видимо ко је био у праву. Моје је да поштујем вољу народа”, нагласио је Вучић.

Председник Србије је поручио да ће избори у Србији бити одржани 2020. и да се нада да нико не мисли да ће насиљем моћи да узме власт.

Вучић је, поводом интервјуа Синише Ковачевића, који је изјавио да очекује скору промену власти у Србији, да је он у праву што је рекао да се народ никада није радовао јарму и тамници и зато су они који су га прво опљачкали, ојадили и тамничили, у дубокој опозицији.

“Избори су 2020. Надам се да нико не мисли да ће насиљем да узме власт. Имаће локалне изборе, па прво тамо нека победе убедљиво као у Мајданпеку, а онда 2020. на изборима. Ти који су тамничили народ никога неће победити. Мало је Ковачевић побркао лончиће, и није схватио ко је стављао јарам око врата народу”, истакао је Вучић.

Упитао је за шта би да се изборе, да раст не буде 4,5 до 5 одсто, да немамо смањење јавног дуга, да се боре за затворене музеје.

“За шта да се боре, за дугове РТБ, затваратање железаре, нула фабрика у Нишу. Да излазе на улице да неког бију. Да би неко могао поново да нам врати ‘Великог брата’, да зарађује паре, а остави нашој шприцеве и пацове у Пионирском парку. Пет месеци, нервозни што су убедљиво изгубили изборе, свакога дана од 100 до 8.500, када је био максимум, а што је било представљено као 100.000 до 800.000 људи, изводили су на улице. У то време када су претили сваког дана, и са РТС-а који држали протесте против диктатуре, а диктатура је била у томе што смо ћутали и пустили их да се сами склоне, понашају како хоће. Нисам подлегао притисцима из сопствене странке и иностранства”, навео је Вучић.

Он је подвукао да не подлеже претњама и насиљу.

Никога тада нисам хтео да примим на разговоре, јер зашто би их примио да ми објашњавају да треба да постављам Сашу Јанковића за премијера, Јеремића, светског путника који нам соли памет сваког дана, али никако да одговор одакле и зашто 200.000 евра из једне стране амбасаде, одакле још пет милиона евра од похапшених у светском скандалу на рачуну. Чекам да се још мало расплачу ови са РТС-а и да оду на неку заједничку конференцију за штампу”, рекао је он.

Вучић је казао да Србија иде напред и гура своје.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија и убудуће сарађивати са Босном и Херцеговином поштујући вољу бирача.

Чланови Председништва изабрани су по закону и Србија ће у доброј вери покушати да досадашњи ниво комуникације настави и унапреди, каже Вучић.

“Како са Додиком, са којим имамо добру, рационалну и успешну сарадњу, тако ћемо и са Шефиком Џаферовићем, којег познајем, сарађивати, као и са Комшићем. Да ли ће бити увек лако и једноставно, неће, али задатак Србије да покуша да учини бољим односе него што су били”, подвукао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Две продавнице мешовите робе у Великој Хочи обијене су у току ноћи

Две продавнице мешовите робе у Великој Хочи, Бојана Павловића и Душана Лукића обијене су у …